Een van de deelnemers aan de bivak in Normandië.
Een van de deelnemers aan de bivak in Normandië. (Foto's: aangeleverd)

Groene virus waait uit over Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE - Van jongs af aan is Mark Röpke uit Egmond aan Zee geboeid door de Tweede Wereldoorlog. Dit gaat verder dan een rij vol boeken en films, want als lid van 'Keep Them Rolling' - een vereniging die legervoertuigen uit de periode 1939-1945 in stand houdt - is een graag geziene gast op evenementen en herdenkingen. Ook organiseert Mark met zijn vrouw Arianne om de paar jaar een bivak in Normandië om stil te staan bij de indrukwekkende invasie en offers van onze bevrijders.

Van jongs af aan is Mark Röpke geboeid door de Tweede Wereldoorlog

"Dat blijf ik bijzonder vinden. Jonge jongens uit onder meer Amerika, Canada en Australië die zich vrijwillig in het leger aanmelden en zo hun leven op het spel zetten om ons te bevrijden. Kun je het je voorstellen dat dit vandaag de dag zou kunnen gebeuren?", vraagt Röpke zich af.

Jongeren

"Ik heb wel de indruk dat er steeds meer aandacht is bij vooral de jongeren voor de Tweede Wereldoorlog. Zo wordt dodenherdenking - sinds de school het monument geadopteerd heeft - bij ons op het dorp steeds beter bezocht."

Historische voertuigen

Duizenden toeristen weten jaarlijks de kuststreek in Normandië te vinden en bezoeken de vele sporen die de oorlog heeft nagelaten. "Twee keer per vijf jaar zijn wij hier te vinden met een groep. Sommige rijden in hun oude legerjeep vanuit Nederland via B-weggetjes naar Frankrijk. Anderen zetten hun historische voertuig op een aanhanger omdat de auto of motor dergelijke afstanden niet aankan. In Frankrijk maken we een bivak, vol oorloggerelateerde spullen. Van voertuigen, tot kleding en complete keukens. Dat trekt altijd veel bekijks, want via folders en websites is onze aanwezigheid bekendgemaakt. Engelsen, Canadezen, Fransen en Nederlanders; eigenlijk zien we mensen uit de hele wereld hier naartoe komen. Ze zijn geboeid door de omgeving vol monumenten en genieten van al het materieel en spullen die wij laten zien."

Groene virus

Het groene virus. Zo noemt Röpke zijn fascinatie voor de - vooral - groengekleurde spullen uit het oorlogsverleden. Inmiddels is het virus ook overgeslagen naar de hele familie; zijn dochter Sanne en zoon Michel bezitten inmiddels ook een groen voertuig. "Prachtig om een hobby te delen. Dat is niet een paar keer per jaar een uitje, want oude voertuigen hebben continu aandacht en onderhoud nodig. Daarnaast blijft het interessant om nieuwe spullen te verzamelen, dus eigenlijk houdt het nooit op." In Egmond en omgeving zijn er veel mensen geïnteresseerd in het opknappen en onderhouden van voertuigen uit de periode 1939 – 1940. Velen zijn net als de familie Röpke in Normandië geweest om aan allerlei herdenkingen en activiteiten deel te nemen.


Afbeelding
Afbeelding