Afbeelding
(Foto: )

Cultuurprijs Frits de Nooijer

EGMOND AAN DEN HOEF - Tijdens de opening van zijn expositie, zaterdag 15 juni in museumhoeve Overslot, ontving de Egmondse kunstschilder Frits de Nooijer de KCE Cultuurprijs 2018.

Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn jarenlange bijdrage aan het Culturele leven in de Egmonden. De voorzitter van de stichting Kunst en Cultuur Egmond, Hans van den Berg, memoreerde de rijke Egmondse Kunstgeschiedenis die begon in het jaar 975 toen Egbert, de zoon van de stichters van de Egmondse Abdij zijn ouders Dirk II en Hilldegarde van Vlaanderen en de nieuwe abdij tekende.

Hitchcock

Dit zijn de vroegst bekende afbeeldingen van zowel personen als gebouwen van Nederland. Daar begon ook de Egmondse kunsthistorie. Vele kunstenaars wisten daarna Egmond te vinden, van Ruysdeal tot Rob Scholte en natuurlijk de schilders van de Art Summer School van de Amerikaanse kunstschilder George Hitchcock. Dr. Peter van den Berg, die boeken en een film over deze kunstkolonie publiceerde, gaf tijdens de opening een voordracht.

Borstbeeldje

Het is dan ook niet voor niets dat de Egmondse Cultuurprijs bestaat uit een bronzen borstbeeldje van George Hitchcock, met een bijbehorende oorkonde. Ze werden tijdens de drukbezochte opening door de wethouder Klaas Valkering overhandigd aan de gelukkige laureaat Frits de Nooijer.