Sinterklaas komt weer in het land
Sinterklaas komt weer in het land (Foto: Jorna, Roel)

5 weetjes over Sinterklaas

EGMOND AAN ZEE - Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer in het land. Een spannende periode van het jaar, maar wat weten we nou eigenlijk over de goedheiligman? 5 leuke weetjes over Sinterklaas.

De beste man leeft niet meer: Zo'n 340 jaar na Christus overleed Sinterklaas, hij werd ongeveer zeventig jaar oud. Hij overleed op 6 december (niet op 5) en we vieren dus eigenlijk zijn sterfdag en niet zijn verjaardag. Een snelle rekensom leert dat Sinterklaas nu zo'n 1749 jaar zou zijn geweest.

Goede daden: Sinterklaas werd heilig verklaard omdat hij zo veel goede daden had verricht.

Geen grap: In Nederland kennen we pakjesavond, de avond van 5 december waar we gezamenlijk cadeautjes krijgen van de Sint. In Belgiƫ pakken ze de cadeautjes pas de volgende ochtend uit.

Klederdracht: De outfit van de goedheiligman is voortgekomen uit kleding van een katholieke bisschop. Echter, zijn mijter en mantel mogen rood zijn (symboliek voor liefdadigheid). Bovendien draagt Sinterklaas een tabberd, een paarse rok onder zijn mantel.

Beschermheer: Speculaas, pepernoten en marsepein zijn typische eetwaren tijdens Sinterklaas. Vroeger waren deze lekkernijen liefdessnoepjes en gaf een jongen deze aan een meisje wanneer hij verliefd was. Vrouwelijke speculaas poppetjes staan symbool voor prostituees. Sinterklaas was niet alleen van kinderen, maar ook van hoeren de beschermheer. Nog even over pepernoten: er gaat een legende de rondte waarin Sinterklaas drie jonge meisjes tegenkwam waarvan de vader de bruidsschat niet kon betalen. Doordat prostitutie dreigde gooide Sinterklaas wat muntstukken bij de pepernoten zodat ze alsnog hun bruidsschat konden betalen.

Met bovenstaande weetjes straal jij gegarandeerd tijdens Pakjesavond.