De goedheiligman op zijn trouwe ros.
De goedheiligman op zijn trouwe ros. (Foto: Pixabay)

Hoe is het sinterklaasfeest ontstaan?

Elk jaar brengt Sinterklaas vanuit Spanje een bezoek aan Nederland. Volgens de traditie viert Sinterklaas zijn verjaardag met een groot feest op 5 december. Hoe is het sinterklaasfeest eigenlijk ontstaan?

Het sinterklaasfeest vindt zijn oorsprong in Nicolaas van Myra. Nicolaas was een bisschop die in de vierde eeuw na Christus leefde in Turkije, dat toen Klein-Aziƫ werd genoemd. Volgens de legende heeft Sint-Nicolaas al vanaf zijn vroege jeugd wonderen verricht. Zo zou hij drie levenloze jongetjes weer tot leven hebben gewekt. Nicolaas van Myra stierf 6 december. Na zijn dood werd hij door de Rooms-Katholieke kerk heilig verklaard. Oorspronkelijk werd de bisschop alleen in het oosten van Europa vereerd. Vanaf de dertiende eeuw ook in West-Europa; hij werd gezien als beschermer van onder meer jeugd, kooplieden, zeelieden en reizigers. Ook in Nederland wordt sinds de dertiende eeuw het sinterklaasfeest gevierd. Eerst in de kerk, vanaf de vijftiende eeuw in huiselijke sfeer. In de zestiende eeuw probeerden Nederlandse calvinisten het sinterklaasfeest af te schaffen. Het zou teveel heidense elementen bevatten. De pogingen slaagden niet. Het sinterklaasfeest was ontzettend populair, ook onder de protestantse bevolking.

Van kinderfeest werd Sinterklaas steeds meer ook een familiefeest dat samen werd gevierd. Begin 1900 werden de eerste intochten van Sinterklaas georganiseerd die dus al meer dan een eeuw worden gehouden. In 1952 was de eerste televisie uitzending rond de intocht van Sinterklaas.