Vuurtoren van de week: Vodstrup.
Vuurtoren van de week: Vodstrup. (Foto en tekst: Frits van Eck).

Vuurtoren van de week: Vodstrup

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Deense vuurtoren Vodstrup.

Het eiland Mors of Morsø is het grootste eiland in de Limfjord in het noordwesten van Jutland. Het eiland wordt verbonden met Salling en Thydoor door de Vilsund- en Sallingsundbrug. Natuurlijk kan je op meerdere plaatsen ook van de veerboot gebruik maken, altijd een leuke break. De grootste plaats op het eiland is Nykøbing Mors, gelegen aan de Oostkant. Houtkachels van het merk Morsø zijn in heel veel Deense bungalows te vinden. De noordkant van Mors is tamelijk steil en rotsachtig.

Loodrecht

De Hanklit en Feggeklit reizen loodrecht uit de zee op. Men schat dat de Hanklit 55 miljoen jaar geleden is gevormd. Het vuurtorentje bij Vodstrup (of moet ik zeggen vuurhuisje) is sinds 1911 actief, meet 4 meter hoog en heeft een lichthoogte van 16 meter. Het rode of groene licht gaat, afhankelijk van de richting, twee seconden aan en twee seconden uit. Je vindt hem aan het einde van de Furvej (Vuurtorenweg, waar anders!) iets ten noorden van Nykøbing Mors.

Zichtbaar

Het licht wordt zichtbaar gemaakt vanuit een vierkant venster. Zoals gebruikelijk bij dit type vuurtoren is hij wit geschilderd en voorzien van een rode band. Een paar banken vlak voor dit torentje nodigen uit plaats te nemen en te genieten van het schitterende uitzicht. Als dan ook nog de zon schijnt is het onmogelijk deze uitnodiging te negeren.

Coördinaten: 56° 48' 25" N - 08° 52' 20.5'' O