Ada Schol en Kees van Duin tijdens de ‘Lankiesdag’ in het dal achter Zwartendijk.
Ada Schol en Kees van Duin tijdens de ‘Lankiesdag’ in het dal achter Zwartendijk. (Foto: Jesse Reij)

Bijzondere Derper boeken

EGMOND AAN ZEE - Wat doet een Derper die over is uit Nieuw-Zeeland? Die gaat natuurlijk naar de Lankiesdag en daar wordt Kees van Duin gesnapt door Ada Schol van de klederdrachtgroep die veel sfeer geeft aan menig evenement. Even later staan ze samen voor de camera van Jesse Reij, midden in het grijzige duin 'achter de kolonie'. Ada komt voor in diens prachtige boek 'Derpers' dat te koop ligt bij Dekker & Dekker. De eerste druk van Kees zijn boek 'In mijn tijd' is daar al uitverkocht. De tweede druk is er tot en met donderdag 19 september te bestellen.

Door Carla Kager

Kees van Duin heeft er vol overgave aan gewerkt: een kloek boek in het Derper dialect, goed leesbaar door de grote letters. Geen computerman en toch zelf met één vinger getypt. Maar alle tekentjes (veel!) had hij er met een pennetje boven geschreven en dat kon uitgeverij Pirola uit Schoorl niet verwerken. Dus dat moest even opnieuw. Ook tekende hij er zelf het een en ander bij. Zoon Rob, die wel in Nederland woont, hielp. Kees maakte vanuit zijn Derper herinneringen een verhaal dat voor de oorlog speelt. Wie hem kent ziet Kees doorschemeren in de hoofdfiguren. Hij voegde er zijn Derper voordrachten en liedjes aan toe en dat alles in het onversneden dialect van zijn kindertijd. "Wij kennen 't zo gien meer", zegt een van zijn broers.

Gesnapt bij het stropen

Als Kees (bijna 84) over is uit Nieuw-Zeeland, dan kan je hem tegen komen op zijn wandelingen door duin, al bramen plukkend (hij deed het in augustus elke dag), op strand of zingend bij de Zâalnêelden. Ook heeft hij alweer een stel familieleden en bekenden en bezocht, zoals Afie Valkering en Jan Verdwaald. Toen deze jachtopziener hem met collega Hans Ooms twee keer bij het stropen had gesnapt en hij moest voorkomen, is hij regelrecht doorgelopen naar het emigratiebureau. In 1956 vertrok hij naar Nieuw-Zeeland. Later keerde hij voor even terug om te trouwen met de Egmondse Truus Hopman. Zij is inmiddels ook over samen met dochter Karina.

Heimwee?

Je zou kunnen denken dat Kees stikt van de heimwee, maar hij ziet het anders. Als hij hier is, heeft hij het geweldig naar zijn zin, maar hij keert even opgewekt over een paar weken weer terug. Vooral Oud-Egmond is hem dierbaar. Hij denkt eraan en zingt erover en niets is mooier dan bezig te zijn met zijn Derper verhalen en daar dan weer een mooi boek van maken. Welnu: Kees van Niek van 'Koen de Post' ofwel 'Kees van Mosk' doe het, blijf gezond en kom gauw weer 'verom' met een mooi boek!

'In mijn tijd' door Kees van Duin wordt zonder winstoogmerk geleverd tegen de kostprijs van € 29,95. Te bestellen bij Dekker & Dekker tot en met 19 september. Het boek 'Derpers' van Jesse Reij is er te koop voor € 25,- en dit komt vrijwel geheel ten goede aan het Hospice.

Boekhandel Dekker & Dekker speelt een belangrijke rol bij Egmondse uitgaven. Eric en Yvonne Dekker en de medewerkers zetten zich ervoor in.