Afbeelding
(Foto: )

Texelse Vuurtoren van de Week

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week Schilbolsnol op Texel.

Tekst en foto: Frits van Eck

Het lichtbaken Schilbolsnol is vernoemd naar het duingebied op Texel ten zuiden van Den Hoorn en ongeveer 2 kilometer van de TESO-veerhaven 't Horntje. Slechts weinigen zullen deze naam herkennen, het baken staat bekend als het Licht van Troost. We schrijven 1872 als langs de Mokbaai al een vuurtoren staat met een lichtwachterswoning.

Mattheus

De eerste lichtwachter was Mattheus Mehl. Hij overleed twee jaar voor zijn pensioen in 1884 en werd opgevolgd door de eerste "Troost", met de voornaam Klaas. Zowel zijn zoon als kleinzoon traden in zijn voetsporen.

In 1912 werd het oude torentje vervangen door een stalen toren van 22 meter hoog

Niet onlogisch dat dit baken het Licht van Troost heet. In 1912 werd het oude torentje vervangen door een stalen toren van 22 meter hoog. 14 mei 1940 was een zwarte dag voor lichtwachter Simon Troost, hij kreeg opdracht het optiek van de toren te vernietigen. In 1956 werd een nieuw lichthuis geplaatst, afkomstig van Rottummeroog. De verouderde gasinstallatie werd vervangen door een elektrische lamp. Dit baken deed dienst tot 1977 en werd toen gedemonteerd. De toren werd gesloopt en het lichthuis kwam terecht in Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, tussen De Koog en Den Burg.

Actief

Het huidige licht werd actief in 1977, heeft een hoogte van eveneens 22 meter en een lichthoogte van 28 meter. De toren is een metalen groenen buis en geeft een continu wit, groen of rood licht, afhankelijk van de richting. Een kleine galerij, eveneens groen, ontbreekt niet.

Coördinaten: 53° 00' 30.2" N - 04° 45' 42.3'' O