Vuurtoren Tossens.
Vuurtoren Tossens. (Foto en tekst: Frits van Eck)

Vuurtoren van de week

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week het Duitse "Oberfeuer" Tossens.

Butjadingen is een schiereiland in de Duitse deelstaat Nedersaksen, behorend tot het "Landkreis" Wesermarsch. Het ligt aan de Jadeboezem en de Waddenzee, waarin aan de oostkant de Wezer en aan de westkant de Jade uitmonden. Op Butjadingen vind je ook het vissersplaatsje Fedderwardersiel waar je aan het einde van de middag een vers maaltje garnalen direct van de vissers kunt kopen. Het schiereiland is door middel van veerdiensten verbonden met Wilhelmshaven en Bremerhaven. Het is een overwegend agrarisch gebied.

Friezen

De bewoners van dit gebied zijn ook Friezen, een volk dat leefde aan de Noordzeekust van Nederland en Duitsland. Het plaatsje Tossens, aan de westkant van het schiereiland, kent vakantieparken die adverteren met de te vinden rust en een spectaculair uitzicht over het wad. De vuurtoren Tossens staat een paar kilometer ten zuiden van deze badplaats aan de voet van de dijk. Hij is in gebruik sinds 1987. Met een hoogte van 52 meter is hij sterk beeldbepalend in het landschap. De lichthoogte bedraagt 51 meter. Hij geeft een wit licht met iedere zes seconden een onderbreking. Deze betonnen toren is beschilderd met rode en witte horizontale banden. Hij moet er mede voor zorgen dat schepen veilig naar Wilhelmshaven kunnen varen.

Coördinaten: 53° 42' 44.44" N - 08° 14' 35.67" O