Marjan de Glopper bij de zojuist gereed gekomen tentoonstelling in het Museum van Egmond.
Marjan de Glopper bij de zojuist gereed gekomen tentoonstelling in het Museum van Egmond. (Foto: Vincent de Vries)

Kleurige schilderijen in Museum Egmond

EGMOND AAN ZEE - 'Buiten & Binnen' is de titel van de kleurigste tentoonstelling ooit in het Museum van Egmond die zaterdagmiddag (Koningsdag) open gaat voor het publiek. In de nieuwe ruimte hangen 29 werken van Marjan de Glopper, een kunstenaar die al 46 jaar in Egmond woont. Jaren geleden schilderde zij het landschap rond de Egmonden zoals ze vond dat het eigenlijk altijd zou moeten blijven. Bij minder weer maakte ze stillevens van oude doorleefde spullen of ze schilderde wilde bloemen, narcisjes en portretten. Haar werk is vele malen geëxposeerd. Kenners noemen het kleurgebruik geraffineerd zoals het speciale 'de Gloppergrijs'.

Landschappen rond Egmond, stillevens en wilde bloemen

Marjan de Glopper (1936) kwam in 1973 met twee kinderen in Egmond-Binnen wonen aan de Adelbertusweg. Ze was toen al een gewaardeerd beroepskunstenaar. In 1953 kreeg ze haar eerste lessen in Parijs. Daarna volgden de Kunstnijverheidsschool en de Rijks Academie in Amsterdam. Ze woonde en werkte in grote steden en zag des te meer het authentieke van de drie Egmonden. Sinds enkele jaren woont ze in Egmond aan Zee en ze schildert nog steeds. Naast haar ezel stonden afgelopen week grote bijzondere papavers, helaas uitgebloeid. Het is wachten tot ze weer verkrijgbaar zijn, dan kan ze dit schilderij afmaken.

Landschap in gevaar

Al schilderend zag Marjan dat er voortdurend stukjes van het mooie landschap rond de Egmonden werden afgehaald. Dat ging haar aan het hart en met anderen kwam ze daarvoor op.

Ze verzette zich tegen meerdere plannen in dit gebiedje

Zoals voor het bollenland bij de Egmonderstraatweg tussen Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef: "zo'n mooi agrarisch hoekje". Ze verzette zich tegen meerdere plannen in dit gebiedje: in 1978 het doortrekken van de Zeeweg en in 1982 de bouw van een gemeentehuis. Beide plannen gingen niet door. Maar de Randweg met het grote kruispunt, daar viel in 1990 weinig tegen te beginnen en hoe het met de voetbalplannen afloopt is nog niet bekend. Het schilderij van dit gebied uit 1990 laat in elk geval zien hoe het nu nog is.

Wetenswaardigheden

Ook kleurige schilderijen van de Egmondermeer, de Philisteinse polder en de Vennewaterspolder maken indruk en ook daar is verandering. Speciaal voor het museum zijn bij de landschappen aardige wetenswaardigheden vermeld (NL en D). Van de 29 werken zijn er 27 te koop en de opbrengst is deels voor het museum. Voor ieder die van schilderkunst houdt is de tentoonstelling een must.

De Slag bij Egmond

In het Museum van Egmond gaat het vooral om het leven bij de duinen en de zee. Wie binnen komt kan verwonderd rondkijken, want er is veel veranderd. Ook is er dit seizoen een deeltentoonstelling 'De slag bij Egmond in 1799'. Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee. 27 april tot en met 3 november elke middag van 14.00 tot 17.00 uur behalve maandag. Entree € 4,- en kinderen tot 12 jaar € 2,- (met een sticker-speurtocht door het museum, MJK en donateurs (met gezin) gratis toegang.


‘Gezicht op de Egmonderstraatweg’1991, Marjan de Glopper, olieverf 62 x 92 cm. Bruikleen uit particulier bezit.
‘Kleine papavers’ 2018, Marjan de Glopper, olieverf 50 x 50 cm, foto Frits van Eck.