Op de foto zijn te zien: Jean Roefstra (blauwe jas, projectleider provincie Noord-Holland), Nancy de Jong Lambregts (archeoloog), Ferry van den Oever( met laptop) en Jan de Geus (Saricon).
Op de foto zijn te zien: Jean Roefstra (blauwe jas, projectleider provincie Noord-Holland), Nancy de Jong Lambregts (archeoloog), Ferry van den Oever( met laptop) en Jan de Geus (Saricon). (Foto: Kees Zwaan).

Archeologisch onderzoek Abdij Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - In opdracht van de provincie Noord-Holland wordt momenteel archeologisch onderzoek gedaan door Saricon BV op het terrein van de Abdij van Egmond. Wethouder Tromp bracht begin oktober een bezoek om te zien hoe de onderzoekers te werk gaan. Bij het onderzoek worden vernieuwende, geofysische technieken gebruikt. Met deze technieken is het mogelijk om zonder opgraving toch in de bodem te kijken. Doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de nog in de grond aanwezige structuren van de oude abdij.

Vernieuwende technieken leggen ondergrondse structuren bloot

Wethouder Antoine Tromp: "Het interessante van deze plek vind ik dat het de ontstaansgeschiedenis van Holland in zich heeft. Het zou fantastisch zijn wanneer dat verhaal nog beter verteld kan worden; zowel voor onze inwoners, als voor bezoekers."

Nieuwste technieken

Het huidige onderzoek gebruikt de allernieuwste geofysische onderzoekstechnieken. Hiermee is het mogelijk om zonder een opgraving toch in de bodem te kunnen kijken. Met deze technieken kunnen onderzoekers contrastverschillen in de bodem detecteren en zo ondergrondse resten en structuren in kaart te brengen.

Met de beperkte kennis en technieken van toen zijn er veel raadsels overgebleven

In de eerste helft van de 20ste eeuw is ook al archeologisch onderzoek uitgevoerd. Maar met de beperkte kennis en technieken van toen zijn er veel raadsels overgebleven.

Provinciaal archeologisch monument

Het onderzoek wordt verricht door de Provincie Noord-Holland. Het terrein van de abdij is namelijk een provinciaal archeologisch monument. Het is belangrijk om te kijken welke resten er nog in de bodem aanwezig zijn, zodat deze resten zo goed mogelijk beschermd kunnen worden. Tegelijkertijd hoopt de Provincie dat er nieuwe gegevens worden gevonden die meer licht kunnen schijnen op de geschiedenis van dit indrukwekkende complex. Er zijn nog vele vraagtekens over de aard en omvang van de abdij. Het onderzoek zal de komende jaren in meerdere fasen uitgevoerd gaan worden.


Derp bikers beachrace 2019

EGMOND AAN ZEE - Zaterdag 19 oktober was op het Egmondse strand tussen de kick-off van het strandseizoen voor mountainbikers. Ruim 300 deelnemers stonden aan de start, onder wie toppers als Richard Jansen en Ronan van Zandbeek.

De bikers moesten vier maal een ronde rijden tussen Egmond aan Zee Castricum met als extra hindernis twee zandheuvels waar bijna iedereen moest afstappen om vervolgens lopend de heuvels te nemen. Door de harde zuidwestenwind ontstonden er snel na de start vele waaiers waarbij o.a. Ronan van Zandbeek, Tibor Zwaan en Richard Jansen het voortouw namen.

Vooraan

Tot drie rondes voor de finish reed een groepje van ongeveer acht bikers vooraan met uiteindelijk Ronan van Zandbeek als sterkste. Op de vierde plaats eindigde Egmond Binner Bram Imming en op de vijfde plaats eindigde Derper Tibor Zwaan. Bij de dames was het bijna de hele wedstrijd stuivertje wisselen tussen Mirjam de Bruin en Ines Klok (winnares vorig jaar). Na ongeveer drie rondes moest Ines Klok toch lossen en trok Mirjam Bruin aan het langste eind. Op een mooie vierde plaats eindigde Aniek Hopman. Deelnemers en organisatie (DERP BIKERS) kijken terug op een meer dan geslaagde wedstrijd onder mooie omstandigheden. Uitslag: heren 1e Ronan van Zandbeek, 2e Richard Jansen, 3e Ramses Bekkenk. Dames: dames 1e Mirjam de Bruin, 2e Ines Klok, 3e Sandy van der Pols. Beste Derp Biker op een mooie tiende plaats werd kersvers lid Jim Volkers.

Wethouder Antoine Tromp (links) en archeologe Nancy Lambregts.
Derp Bikers Beachrace 2019