Vuurtoren van de week: Sandstedt.
Vuurtoren van de week: Sandstedt. (Foto en tekst: Frits van Eck).

Duitse Vuurtoren van de Week

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week het oude Duitse torentje Sandstedt.

Bremerhaven ligt aan de monding van de Wezer en waar de Geeste in de Wezer uitmondt. Het stadsgebied heeft een lengte van 17 kilometer en een breedte van 8 kilometer. In Bremerhaven staat, tussen de dijk langs de Wezer en de Alter Hafen het Deutsches Schiffartsmuseum.

Kogge

Dit museum werd in 1975 voor het publiek geopend. Binnen vindt je er o.a een in 1380 gebouwde kogge. Deze schepen werden veel gebruikt in de 14e en 15e eeuw. Naast het museum ligt een groot aantal schepen, waaronder het voormalig lichtschip Elbe 3. Het oude vuurtorentje Sandstedt, een dorpje ten zuiden van Bremerhaven, staat voor het museum.

Lantaarnkoepel

Hij werd gebouwd in 1898 en deed dienst tot 1981. Deze vuurtoren is 11 meter hoog. Het is een driehoekige gietijzeren skelettoren met een in verhouding vrij grote galerij. De lantaarnkoepel is groen. Deze vuurtoren werd in 1981 in Sandstedt vervangen en in 1983 verplaatst naar Bremerhaven.

Nostalgisch stukje

De plaats waar hij nu staat is een mooi en nostalgisch stukje Bremerhaven, de moeite waard om nog eens opnieuw te bezoeken. Hoop dan wel dat er geen paraplu nodig is.

Coördinaten: 53° 32' 18.84" N - 08° 34' 45.67'' O