Afbeelding
(Foto: Margareth Edel)

De Lutine aanwinst voor museum Prins Hendrik

EGMOND AAN ZEE - Het museum Prins Hendrik de Zeevaarder is heel blij met de nieuwste aanwinst: een prachtig scheepsmodel van de Lutine.

De Lutine, een fregat met 38 kanonnen, waaronder 26 twaalfponders, werd gebouwd in Frankrijk en door de Franse nationalisten in 1793 verkocht aan de Engelsen. De Engelsen gaven het schip de naam Lutine (hetgeen kwelgeest betekent.)

Goud en zilver

De Engelsen vervoerden een lading goud en zilver naar Hamburg (hoewel deze bestemming niet helemaal zeker is) naar hun bondgenoten. Helaas kwam het schip in 1799 in de nacht van 9 op 10 oktober in een zware storm in de problemen bij Terschelling. Het schip zonk en 269 bemanningsleden en enkele passagiers verdronken. De kapitein en 3 officieren kregen graven op Terschelling. De rest van de bemanning 264 man werd bijgezet in een massagraf vlak bij de Brandaris. De lading was verzekerd bij de Engelse Lloyd, die ook hebben uitbetaald.

Duikpogingen

Direct na de ramp werden er pogingen ondernomen de kostbare lading te bergen. In een aantal pogingen werden onderdelen van het schip, Spaanse matten, goudstaven, zilverstaven naar boven gehaald. De gezamenlijke waarde bedroeg 572.582 gulden. In de winter van 1803 raakte het wrak door zand bedolven en het duurde tot 1814 voordat men weer bij het wrak kon komen. Het lag op vijftien meter diepte, men wist zeventien munten te bergen. Wederom verdween de Lutine onder het zand. Van 1857 tot 1860 werden er door Egmondse duikers nog 41 gouden staven, 64 zilveren staven en 15.350 gouden en zilveren munten aan wal gebracht. De totale waarde hiervan wordt op 529.487 gulden geraamd.

De scheepsbel

In 1858 werd de scheepsbel geborgen. Hij woog 53 kilo en had een doorsnede van 44 cm. De inscriptie op de bel is ST. JEAN - 1779. Aangezien de luidklok nu eigendom van Lloyd's ( de verzekeringsmaatschappij) was, werd deze opgehangen in de grote hal van de toenmalige vestiging, en later in de drie opvolgende Lloyd's-gebouwen. De bel van de Lutine werd tot circa 1980 eenmaal geluid bij slecht nieuws, en tweemaal bij goed nieuws. Op dit moment is de bel gescheurd.

Het roer

Samen met de scheepsbel werd ook het roer geborgen. Dit werd naar Lloyd's vervoerd en gebruikt om een bureau en een stoel van te maken. Deze worden nog steeds bij Lloyd's bewaard en bij speciale gelegenheden gebruikt. Het scheepsmodel van de Lutine heeft jaren in de hal van de zeevaartschool op Terschelling gestaan en is nu in bruikleen gegeven aan Museum Prins Hendrik en heeft een mooie nieuwe vitrine gekregen. De bouwer, de heer Visser uit Makkum, heeft vroeger met veel vakmanschap dit model gemaakt. Speciaal is ook dat er een aantal voorwerpen van de Lutine bij zijn, welke zijn opgedoken door de duikploeg Caranan uit Harlingen.

Dit schip en nog vele andere scheepsmodellen zijn dagelijks te bewonderen in het Museum in de Prins Hendrik Stichting. Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis, een kleine tip wordt op prijs gesteld.