Giancarlo Romita brengt zijn drie koren binnenkort samen in één concert 'Cantando in Coro'.
Giancarlo Romita brengt zijn drie koren binnenkort samen in één concert 'Cantando in Coro'. (Foto: Vincent de Vries)

Cantando in Coro in Schoorl

SCHOORL/LANGEDIJK - Giancarlo Romita is dirigent van het Langedijker koor, en heeft daarmee het koor - dat ooit begon als het Langedijker Smartlappenkoor - naar een hoger niveau getild. Hij hoort vrijwel meteen welke stemmen sterk of bijzonder zijn en hoe hij met een groot aantal verschillende stemmen een sterk en gevarieerd koor bouwt. Muziek is zijn leven.

door Marsha Bakker

'Het is magisch als alle stemmen op hun plaats vallen'

Giancarlo is geboren in Zuid Italië, een autodidact die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Na jaren zwerven door heel Europa met verschillende bands ontmoet hij in Zwitserland zijn grote liefde uit het Nederlandse Langedijk.

Sindsdien is Giancarlo actief in de Nederlandse popscène als drummer/zanger bij talloze bekende en minder bekende bands en hij speelt nog steeds overal als freelance muzikant. Als componist / tekstschrijver/ drummer/ korist heeft Giancarlo gewerkt met Marco Borsato, Petra Berger, Kinderen voor Kinderen, Wolter Kroes, en vele anderen. Andrea Bocelli nam in 2013 het lied 'Ma dove sei' op, waarvoor Giancarlo de tekst schreef. De laatste jaren is hij voornamelijk actief als koordirigent want stemmen arrangeren is een van zijn grote passies.

Magie

Giancarlo is een emotioneel man, hij geniet met volle teugen van zijn koren en verliest zich soms in de muziek. "Als een stuk goed wordt gebracht, en alles klopt, dan is dat het mooiste wat er is. Het is een magisch moment als alle stemmen op hun plaats vallen, dat geeft mij kippenvel! Ik wil dat graag door een groter publiek laten ervaren en ben heel blij dat dit nu gaat gebeuren in Schoorl."

Cantando in Coro

Naast Het Eerste Schoorls Gemengd Mannenkoor, en het Langedijker koor is hij ook dirigent van het koor Adem-noot uit Oudorp. Hij liep al langer rond met het idee om een keer een groot concert te organiseren, waarbij zijn drie koren elk een aantal nummers apart, maar vooral ook samen zingen. Hij zocht voor de ultieme belevenis een locatie waarbij horeca aanwezig is. Theater De Blinkerd bleek de ideale locatie. Na maanden voorbereiden gaat dit concert - Cantando in Coro (zingen in koor) - plaatsvinden op zondag 14 april in Schoorl, aanvang 15.00 uur.

Van Presley tot opera

Muziek die ten gehore zal worden gebracht varieert van Elvis Presley tot Simon & Garfunkel, en van muziek uit de musical Annatevka tot aan Napolitaanse opera. Maar natuurlijk komt er ook een groot aantal Nederlandstalige meezingers voorbij. Na de optredens is er tijd voor een hapje en een drankje en kan er worden gedanst op de muziek van de coverband Keep on Rocking.

Dit bijzondere concert meemaken? De kaartverkoop is inmiddels gestart, kaarten à € 8,50 bestellen via hetlangedijkerkoor.nl en aan de deur van theater De Blinkerd in Schoorl.