In Polen werd Nicole Wereldkampioen Masters op de 3 en 10 kilometer.
In Polen werd Nicole Wereldkampioen Masters op de 3 en 10 kilometer. (Foto: Adrie Weijling)

Van dribbelaar tot wereldkampioen

EGMOND - De Egmondse Nicole Weijling-Dissel begon in 2009 met dribbelen om enkele kilo's kwijt te raken. Maar al gauw kwam zij erachter dat zij meer in haar mars had dan alleen dribbelen. Nu tien jaar later is zij van een recreant hardloopster een serieuze atlete geworden waar men rekening mee houdt in de wedstrijden.

Nicole Weijling- Dissel (51): 'De tien kilometer was loodzwaar'

Zij heeft vele Nederlandse Master titels op diverse afstanden op zak, diverse Europese Kampioenschappen waarvan de laatste titels in 2017 op de 800, 1500 en 5000 meter in het Deense Aarhus, 6 Wereldtitels op drie verschillende continenten, Zuid Amerika- Oceanië en Europa op haar naam staan, de laatste in Spanje 2018 op de 5000 meter en als enige Nederlandse atlete prijkt zij op de internationale atletieklijst van de IAAF, met drie Wereldrecords op de 800 meter die zij liep op haar 50e verjaardag in 2017 in Soest met een tijd van 2.13.0, de 1500 meter op 11 augustus 2017 in Utrecht met een tijd van 4.35.4 en de Engelse Mijl in Lisse op 27 augustus met een tijd van 4.57.8. Deze Wereldrecords zijn een ongelooflijke prestatie van een atlete die kan wedijveren met senioren die veel jonger zijn.

Elke dag trainen

Dat zij de beste in de leeftijdscategorie Masters 50+ is en wil zijn, dat krijg je niet zomaar voor niets. Nicole traint iedere dag, zeven dagen per week en 24 uur per dag aan haar conditie, techniek, snelheid en let op haar voeding. Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bergen in 2019 kreeg zij de Sportprijs onderscheiding uit handen van Burgemeester Hetty Hafkamp. Zij had zich nu gericht op de Wereldkampioenschappen 3 km indoor en 10 kilometer outdoor in Polen, op beide disciplines won zij op 24 en 27 maart 2019 Goud. "De 10 kilometer was loodzwaar voor mij, ik was grieperig, verkouden en had koorts, maar dat heb ik met vitamines behoorlijk weg kunnen drukken, maar nu komt alles eruit, samen met mijn man Adrie waar ik een geweldige steun aan heb gaan we de lange terugreis aan en probeer ik onderweg te slapen," aldus een vermoeide Nicole uit Polen. Haar volgende focus komt te liggen op de Europese Kampioenschappen Masters in September in Venetië Italië om vervolgens in 2020 haar laatste Master Wereldkampioenschap te lopen in Toronto, Canada. Vitaal en Fysiek sterk blijven is haar motto om na haar Oh zo mooie sportcarrière Cliniques en consulten te geven en mensen persoonlijke handvatten mee te geven voor een gezond, vitaal en sterk leven.

Nicole Wijling weer op het hoogste podium.