Streitisviti, Tekst: Frits van Eck.
Streitisviti, Tekst: Frits van Eck. (Foto: Wim van der Craats)

Vuurtoren van de week

EGMOND – Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de IJslandse vuurtoren Streitisviti.

Streitishvarf is een klein schiereiland tussen de fjord Berufjörður en de baai Breiðdalsvík in het oosten van IJsland. Op het puntje van dit schiereiland, over de weg goed bereikbaar, staat de kleine vuurtoren Streiti (Streitisviti). Volgens de folklore in de oostelijke regio woont een reus in de rots bij de weg. Hij heeft twee broers; de ene woont op het eiland Skrúður, niet ver van Steinshvarf en de ander woont op het eiland Papey, vlakbij de kust.

Goedaardige reus

Men gelooft dat deze reus goedaardig is en op goede voet staat met zijn broers. Eenmaal per jaar rond Kerstmis ontmoeten ze elkaar voor een praatje. De vuurtoren staat op de plaats van een stalen toren uit 1922. Deze werd in 1958 gesloopt, de functie werd overgenomen door een vuurtoren op het eiland Hlöðu. De laatste werd tijdens een zware storm in januari 1984 verwoest. De herbouw vond datzelfde jaar plaats en er werd gekozen voor de oorspronkelijke locatie. De nieuwe vuurtoren is slechts 12 meter hoog en heeft een lichthoogte van 22 meter. Om de 20 seconden geeft hij drie flitsen, wit, rood of groen, afhankelijk van de richting. Het is een achthoekige cilindrische toren met galerij. De vuurtoren is wit geschilderd met rond de ramen een verticale zwarte balk. Ook de lantaarn is wit. Vanaf de vuurtoren van Streiti is er een spectaculair uitzicht over de oceaan.

Coördinaten: 64° 44' 47.51" N - 13° 59' 08.87" W