Het witte huis aan de Nieuweweg in Groet, ontworpen door de befaamde architecten Merkelbach en Karsten.
Het witte huis aan de Nieuweweg in Groet, ontworpen door de befaamde architecten Merkelbach en Karsten. (Foto: Marsha Bakker)

Luisterrijke literaire wandeling

GROET - Het was de laatste in een reeks literaire wandelingen zondagmorgen, en de buien bleven weg. Prima wandelweer en het hoofd nog fris voor twee uur lang lopen, en luisteren naar Kees de Bakker.

Meeting point was camping Eldorado, alwaar Kees en zijn vrouw Ingrid de wandelaars welkom heetten. De groep, bestaande uit echtparen, vriendinnen en een leesclub, kreeg bij aankomst het boek Hier schijnt de zon - Van Bernlef tot Reve, uitgereikt. Hierin vertellen diverse schrijvers over hun band met Schoorl, Groet en Camperduin, uitgegeven door uitgeverij Conserve en de rode draad voor deze literaire wandelingen. De natuurrijke omgeving is al jarenlang een inspiratiebron voor schrijvers. Zo schreef Nicolaas Beets in 1840 het verhaal 'Teun de Jager' dat gesitueerd is in Bergen en Schoorl en werkte Jan de Hartog in zijn schrijfhuisje in een zijweggetje van de Smeerlaan in Schoorl aan zijn wereldberoemde roman Hollands Glorie. Bernlef schreef zijn halve oeuvre in een zomerhuisje in het centrum van Schoorl en in de Achterweg woonde op nummer 17 Elly de Waard, destijds popjournaliste en later dichteres, samen met dichter Chris J. van Geel. Op de hoek van de Wagemakersweg bivakkeerde Nescio korte tijd. Aan het eind van de Wagemakersweg had Karel van het Reve op nr. 25 een zomerhuisje en genoot van rust en ruimte. Op camping de Paardenhemel is waarschijnlijk de bakermat gelegd voor zijn De avonden. Deze, en veel meer locaties werden bezocht door de wandelaars, die genoten van de verhalen van Kees. Overduidelijk iemand met veel literaire kennis en liefde voor Groet en omgeving. Niet voor niets vormt deze omgeving al decennia lang een grote inspiratiebron voor grote schrijvers en onbekendere dichters, voor kunstenaars en voor mensen die er gewoon genieten van het niets. De literaire wandeling werd afgesloten met een lunch in De Bokkesprong, waarna ieder zijn weegs ging. Een prima begin van de zondag.

Bij de Paardenhemel, waarschijnlijk de bakermat voor De Avonden van van het Reve.