Producten van het land te koop tijdens Zeedorpendag.
Producten van het land te koop tijdens Zeedorpendag. (Foto: Aangeleverd)

Nazomerfeest op de Egmondse 'lankies'

EGMOND AAN ZEE - In de duinen van Egmond aan Zee wordt zondag 1 september de achtste Zeedorpendag georganiseerd. 'Lankiesdag', zoals de Zeedorpendag ook wel genoemd wordt, is het tweejaarlijks nazomerfeest van duinlandjesvereniging 'De Noord' en het PWN.

Achtste editie Zeedorpendag

De Zeedorpendag wordt gehouden in het duindal achter Zwartendijk. De vertrouwde formule - een aardappel- en groentemarkt met de producten van de landjes, omringd met allerlei door duin en dorp geïnspireerde onderwerpen en activiteiten - wordt ook dit jaar aangehouden. Een greep uit het aanbod: naast aardappels en groenten ook bramenjam, bloemen en kruiden van het land. Archeologische vondsten uit het duin, houtsnijwerken, foto's met de daarbij behorende loterij, visroken en visbakken. Wijnproeverij 'Château Vijgendal', soepverkoop van restaurant Vlackbij, stichting Egmond '40-'45, IVN Noord-Kennemerland, schilderijenexpo, Gaaf Groen, rad van fortuin, klederdrachtgroep Egmond (bezoekers kunnen zichzelf in klederdracht laten fotograferen door Jesse Reij). Verder wordt er koffie, thee en taart verkocht. Of ga voor een Schotse Hooglandburger of gerookte en gebakken vis.

Spuitbal

Natuurlijk ontbreekt de foto-expositie van vogels en nachtvlinders van het zeedorpenlandschap niet. Naast de verkoop wordt er voor de kinderen van alles georganiseerd. Denk aan nestkastjes maken, figuurzagen, schilderen, schminken en er is spuitbal met medewerking van de brandweer. Kortom, er is heel veel te doen, te zien en te proeven. Alle aspecten vanuit het duingebied komen aan bod.

Goede doelen

De opbrengst van de Zeedorpendag gaat traditiegetrouw naar goede doelen. Dit jaar zijn dit het Hospice Egmond en de timmerdorpen uit de Egmonden. Deze feestelijke dag wordt muzikaal afgesloten met een optreden van zanger en entertainer Edwin Glas. Het PWN en duinlandjesvereniging 'De Noord' nodigen iedereen uit om de Zeedorpendag te bezoeken tussen 11.00 en 16.00 uur. De Zeedorpendag is te vinden in het duindal achter Zwartendijk. Toegang via de ingang van het noordelijk duingebied aan de Dr. Wiardi Beckmanlaan in Egmond aan Zee.

Een fijn weerzien met oude bekenden.