Tijdens de telling vorig jaar werden meer dan 1.900 vleermuizen geteld.
Tijdens de telling vorig jaar werden meer dan 1.900 vleermuizen geteld. (Foto: Aangeleverd)

Nacht van de vleermuis in Nederland

REGIO - Vleermuisliefhebbers kunnen het weekend van 23 tot en met 25 augustus hun hart ophalen tijdens een van de ruim zestig excursies tijdens de Nacht van de Vleermuis. Zaterdag 24 en zondag 25 augustus kunnen ze, tijdens de tweede Nationale Vleermuistuintelling, ook de vleermuizen in hun eigen tuin in kaart brengen.

In het weekend van 23 tot en met 25 augustus worden door heel Nederland vleermuisexcursies georganiseerd. Een kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen en ze zelfs te horen en te zien! Wist je bijvoorbeeld dat er maar liefst achttien verschillende soorten vleermuizen in Nederland voorkomen? En dat één dwergvleermuis tussen april en oktober meer dan 250.000 muggen en andere kleine insecten opeet?! De gidsen van de Nacht van de Vleermuis kunnen nog veel leuke feitjes over vleermuizen vertellen.

Batdetector

Deelnemers gaan tijdens de excursie met een vleermuisdeskundige in de avondschemering op pad. Met een batdetector maakt hij of zij de ultrasone geluiden van vleermuizen hoorbaar en leer je over wat vleermuizen 's nachts allemaal uitspoken. Grote kans op het horen en zien van de pruttelende dwergvleermuis, de tapdansende laatvlieger, de biebobbende rosse vleermuis en de ratelende watervleermuis. Kijk op Nachtvandevleermuis.nl voor een excursie in de buurt.

Vleermuistuintelling

In het weekend van 24 en 25 augustus vindt ook de tweede Nationale Vleermuistuintellling plaats. Welke soorten vleermuizen zijn in de nazomer vaak in tuinen van Nederland te vinden? Om vleermuizen te zien, kun je het best vanaf zonsondergang een uurtje in de tuin gaan zitten. Dat is dat weekend vanaf ongeveer 20.45 uur. Zoek een plekje met vrij zicht op een stuk avondhemel om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien; bij voorkeur is dat een plek met ook wat zicht op een boom of struiken. Op Tuintelling.nl kan worden doorgegeven hoeveel vleermuizen je boven je tuin hebt zien vliegen en welke soort je denkt dat het is.

Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging een eenvoudig hulpmiddel gemaakt: de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland. Deze is gratis aan te vragen of te downloaden bij de Zoogdiervereniging.

Grote kans

Vorig jaar bleek dat de kans dat je vleermuizen in je tuin ziet best groot is: Bij 88 procent van de tellingen werden vleermuizen gezien. In 307 tuinen werden meer dan 1.900 vleermuizen geteld, waaronder veel gewone dwergvleermuizen, maar ook laatvliegers en rosse vleermuizen.

Kijk voor meer info op www.tuintelling.nl.

Afbeelding