Manon en haar Chinese buddy.
Manon en haar Chinese buddy. (Foto: Aangeleverd)

PCC net terug uit China en Italië

BERGEN - Leerlingen van PCC Het Lyceum keerden onlangs terug van hun studiereizen naar Italië en China.

De uitwisselingsprogramma's van de school zijn populair, terwijl toch echt stevig moet worden aangepakt tijdens de reizen. 4Vwo-leerling Manon (Warmenhuizen) ging naar China: "Ik heb Chinees gekozen in de eerste klas van de opleiding vwo-Xtra, ik ben een echt talen-mens. Het meest interessant vond ik het bezoek aan het zomerpaleis in Beijing!" De leerlingen verbleven op de campus van de Chinese school, maar brachten ook een nacht door thuis bij hun Chinese buddy's.

Culturele verschillen

Emma (Alkmaar) is enthousiast over haar studiereis naar Taranto in het diepe zuiden van Italië: "Culturele verschillen vind ik interessant. Onze Italiaanse buddy's fietsen niet, maar worden meestal weggebracht en opgehaald door hun ouders."

Waardevolle ervaring

Internationalisering staat hoog op de agenda van PCC Het Lyceum. Binnenkort vertrekt een groep leerlingen naar Darmstad in het kader van een duurzaamheidsonderzoek. Directeur Harold Ansink: "Een uitwisselingsprogramma met buitenlandse scholen is een waardevolle ervaring voor onze leerlingen. Hun wereld wordt 'groter' doordat ze een interessante studiereis maken, waarbij ze ook thuis bij hun buddy's komen. Zo maken ze echt van binnenuit kennis met een andere cultuur en dat is een belangrijke stap in hun vorming tot wereldburger."

Impact van technologie

Voorafgaand aan de reis naar Italië onderzochten de Nederlandse en de Italiaanse leerlingen in hun eigen land wat de psychologische en sociale impact is van (mobiele) technologie in de samenleving en vooral op scholen. De PCC-leerlingen die voor tien dagen naar China afreisden, wachtten een intensief cultureel programma, gecombineerd met het volgen van lessen in onder meer Chinees en sport.

Hechte banden

Er worden altijd hechte banden gesmeed tussen de PCC-leerlingen en de aan hen gekoppelde buddy's. Manon besluit: "Deze reis was voor mij echt een 'once in a lifetime experience'!"