Café Restaurant De Rustende Jager
Café Restaurant De Rustende Jager (Foto: aangeleverd)

Van 'Rust Wat' tot 'Extase'

BERGEN - Historisch Museum Het Sterkenhuis viert dit jaar de Bergens horeca. In een dorp waar kunst, natuur en vertier zo mooi samenkomen zijn cafés, restaurants en hotels pleisterplaatsen met een levendige geschiedenis die zich graag laat vertellen.

Geschiedenis van Bergense horeca in Het Sterkenhuis

Dit doet Het Sterkenhuis aan de Oude Prinsweg 21 aan de hand van historisch fotomateriaal en tal van documenten en voorwerpen. De opening is zondag 28 april om 16.00 uur in Museum Kranenburgh aan de Hoflaan 26 en wordt verricht door Ad Besseling, mede-eigenaar van het befaamde café-restaurant 'Het Huis met de Pilaren' in Bergen. 'Van Rust Wat tot Extase' is te zien van 1 mei tot en met 26 oktober.

Dorstigen en dagjesmensen

De seizoenstentoonstelling vertelt de levendige geschiedenis van de horeca in Bergen. Net als elk dorp had Bergen al vroeg een of twee herbergen waar bewoners en bezoekers terecht konden om hun dorst te lessen of te overnachten. Met de komst van de spoorverbinding in 1905 en de aanleg van de Zeeweg naar het nieuw te stichten Bergen aan Zee (1905-1906) was de weg letterlijk geëffend voor toeristen om hun vakantie hier te vieren.

Pleisterplaats

'Van Rust Wat tot Extase' gaat terug naar de periode rond 1900 toen kunstenaars als Dirk Filarski, Arnout Colnot en Leo Gestel zich vestigden in Bergen en zorgden voor het nodige leven in de brouwerij. 'De Rustende Jager' werd door zijn toneel- en bioscoopzaal het podium voor het culturele leven in het dorp. Café 'Rust Wat' werd in 1913 gebouwd als pleisterplaats aan de Bergerweg. Het onderging in de loop van de tijd tal van gedaantewisselingen, met als hoogtepunt de jaren zestig en zeventig waarin het als nachtclub dienst deed met de tot de verbeelding sprekende naam 'Extase'.

'Plekken van plezier'

Zaterdag 14 en zondag 15 september vinden in Het Sterkenhuis activiteiten plaats rond Open Monumentendag, dat dit jaar als thema heeft 'Plekken van plezier'. Houd deze krant in de gaten voor meer informatie. Meer info op museumhetsterkenhuis.nl.

Kees Baard, Café Oldenburg 1942. Pastelkrijt.