Pasen: het begin van opgewekt zijn

We treffen het! Pasen is een lentefeest en de temperaturen zitten mee. Met een beetje mazzel kan de Paasbrunch zelfs op het terras genoten worden.

Pasen heet een Christelijk feest te zijn, maar al ver voor de kerstening van ons land werd hier ook al een voorjaarsfeest gevierd ter ere van de lentegodin Ostara. Het Duitse woord voor Pasen herinnert daar nog aan: Ostern. Ostara stond symbool voor licht en nieuw leven en het jonge Germaanse Christendom sloot bij die traditie aan met het Paasverhaal. Dat sloeg destijds meteen aan, want de kerk had een sterk verhaal: een leeg graf en ontwaken uit het dodenrijk. Symbolen genoeg die het lentefeest nog meer inhoud gaven.

Ik heb een vriendin die met Pasen graag woonboulevards bezoekt. Het is als een hedendaagse bedevaart, waarbij zij inspiratie krijgt om haar bestaande woonomgeving een nieuwe glans te geven. Paaseitjes en vrolijk gekleurde linten completeren dit religieuze ritueel uit de hedendaagse cultuur. Voor mij zelf is Pasen niet compleet zonder een uitbundige kerkelijke viering. In de Ruïnekerk pakken we dan uit met veel muziek en de traditionele Paasmop als begin van de preek. Ik heb mijn feestelijk gekleurde veters inmiddels al in huis.

De Christelijke vorm van Pasen lijkt echter steeds minder begrepen te worden in onze tijd. Op zich jammer, want Pasen is meer dan de Mattheuspassion op Goede Vrijdag. Bij Pasen in de kerk gaat het niet alleen om de vernieuwing van wat buiten je is: jong groen, verse bloemen, nieuwe meubels. Pasen gaat ook over een vernieuwing je zelf. Het gaat om de innerlijke kracht die een mens doet opstaan uit dat wat je van het pure leven afhoudt: zorgen, verdriet, onzekerheid. Met Pasen komt in de kerk de mooiste variant van ons 'zelf' weer tot leven. Ten minste daar mikken we op.

Dit jaar lijkt alles als vanzelf te gaan met dit mooie lenteweer. Natuurlijk, ik maak mij ook wel zorgen over 'global warming' en de gevolgen daarvan. Toch ervaar ik het op microniveau soms als een klimaatverbetering. Hopelijk raakt iedereen daar komend weekend opgewekt van. Immers opgewekt worden, dat blijft de kern van Pasen.