Vuurtoren Dueodde.
Vuurtoren Dueodde. (Foto: Henk van Vuure en tekst:Frits van Eck. )

Vuurtoren van de week: Dueodde

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Deense vuurtoren Duodde.

Nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn

Bornholm, een Deens eiland in de Oostzee. Het eiland is al sinds de vijfde eeuw bekend onder de naam Borgundarholm. Vanwege deze naam is de theorie wel eens geopperd dat de Bourgondiërs oorspronkelijk van dit eiland afkomstig zijn. Duodde ligt op de zuidoostelijke punt van Bornholm. De uitgang "Odde" kan worden vertaald met "landengte" of "landpunt". Zo heet de punt in het noordwesten Hammerodde. Het zand bij Dueodde heeft een zeer fijnkorrelige structuur en uitermate geschikt voor gebruik in zandlopers.

Oude

De Dueodde Fyr werd op 15 augustus 1962 in gebruik genomen ter vervanging van de ernaast staande kleinere oude vuurtoren. De zeshoekige, betonnen toren is 47 meter hoog en heeft een lichthoogte van 48 meter. Iedere 10 seconden geeft hij drie witte flitsen. In 1977 werd het licht geautomatiseerd.

Beklommen

De vuurtoren heeft een dubbele galerij en is de enige op Bornholm die bezichtigd en beklommen kan worden. Iedere middag kan je de 196 treden overwinnen en genieten van een prachtig uitzicht over zee en duinen. De toren is wit geschilderd, de galerijen blauw, de lantaarnkoepel heeft de kleur grijs metallic. Het is de hoogste vuurtoren van Denemarken en heeft nog steeds een belangrijke functie in de Oostzee.

Coördinaten: 54° 59' 30.2'' N - 15° 04' 27.8'' O