Afbeelding
(Foto: )

Korenmolen Kijkduin heeft er een molenaar bij

SCHOORL - Anno 2019 hebben we in Nederland nog zo'n 1100 wind- en watermolens. De Korenmolen in Schoorl is er eentje van. Tessa Krop werkt op deze molen en zij mag zich sinds kort officieel molenaar noemen.

Woensdag 24 april is de Schoorlse Tessa Krop geëxamineerd door de landelijke organisatie de Hollandsche Molen. In een bijna twee uur durend praktisch en theoretisch examen moest Tessa haar kennis en kunde om een molen te laten draaien, tonen op Poldermolen Noorder M in Sint Maartensvlotbrug. Zij slaagde met glans. Schoorl heeft er een gediplomeerd molenaar bij!

Tessa volgde de afgelopen 2,5 jaar de opleiding bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In januari jl. slaagde zij op Korenmolen de Leeuw in Aalsmeer voor het toelatingsexamen. Nu ook het landelijk examen goed is verlopen staat niets haar meer in de weg om de molenaars te helpen de molens draaiende te houden.

Voorouders

De motivatie voor Tessa om het ambacht te leren is tweeledig; haar verbondenheid met Schoorl en de verbondenheid met haar voorouders.

Tessa is 46 jaar en woont sinds 2014 met haar gezin in Schoorl. Haar opa en overgrootopa waren molenaar op korenmolen Johanna in Culemborg. Hoewel in een andere provincie gelegen, zijn deze type (grondzeiler)molens gelijk. Net als de molen in Schoorl kenmerkt de korenmolen in Culemborg zich door de slanke stenen romp.

Al sinds 1573 is sprake van een korenmolen in Schoorl

In 1755 werd de gemeente Schoorl eigenaar van de stenen Korenmolen Kijkduin. En sinds 1980 wordt er weer actief graan gemalen. Samen met Fred Prins -68 jaar en in 2017 benoemd tot meester molenaar binnen de Ambachtelijk Korenmolen Gilde- en Jan Kleverlaan – 82 jaar en ruim 15 jaar verbonden als vrijwillig molenaar aan deze molen- vormen zij momenteel het vaste team.

Uit historische bronnen blijkt dat Tessa Krop niet de eerste vrouwelijke molenaar is. Halverwege de 19e eeuw, in 1855, zette Trijntje Bakker het werk voort op de 'Scorlse korenmolen' van haar overleden echtgenoot; molenaar Pieter van Essen.

Werelderfgoedlijst

Sinds 2017 is het ambacht molenaar door Unesco erkend als immaterieel werelderfgoed. Het ambacht van de molenaar dreigde echter uit te sterven. Dit heeft ertoe geleid dat eind zestiger jaren van de vorige eeuw een kleine groep van enthousiaste molenliefhebbers gestart is met het organiseren van een opleiding tot vrijwillige molenaar. In 1972 is Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) opgericht. Naast praktijk krijgt de molenaar in opleiding ook ondersteunende theorie van alle molentypen. Gemiddeld doen leerling-molenaars drieënhalf jaar over de opleiding.

Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot GVM: www.vrijwilligemolenaars.nl

Afbeelding
Tessa verzet de afzetting.
Afbeelding