Afbeelding

Kees de Bakker vertelt

Literaire boekenserie over de kuststreek

Op woensdagmiddag 22 mei geef ik in Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee in Petten een lezing in over de regionale boeken die in de loop der jaren bij uitgeverij Conserve verschenen, met name de 'Hier…'-reeks die begon in mei 2001 met de uitgave van Hier scheen 't geluk bereikbaar – Schrijvers over Bergen – Van Gorter tot Van Dis. Op verzoek van Marianne van Gils van Kunstenaarscentrum Bergen, met Sjoerd Kuyper en Michael Valeton samensteller van het boek. Collega-uitgeverij Querido wilde er niet aan, ook na de succesvolle uitgave Er moeten nogal wat halve-garen en waarin Willem van Toorn in 1988 de geschiedenis en de rijkdom van het literaire leven in het 'bezielde dorp' beschreef. Gelukkig maar want in korte tijd haalde het boek twee drukken en overschreed de verkoop van Van Toorn. Verhalen van Adriaan van Dis over Neeltje Maria Min, Elly de Waard over Chris van Geel en Jan van der Vegt over Adriaan Roland Holst vonden velen de moeite waard. Ik kreeg ook de smaak te pakken en maakte met dorpsarchivaris Wil Janssen een vervolg: Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve, waarvoor Cécile Kuijten een 'strandje' van haar vader Harrie ter beschikking stelde. Het boek werd gepresenteerd bij ons twintigjarig jubileum in 2003 dat in De Oorsprong gevierd werd. Bob van Amerongen las daar diverse limericks voor van Karel van het Reve waaronder:

Wij zaten verleden bij Minkema / Mijn vrouw zegt: Karel, wat stinkt het daar/ Naar poep. En jawel / 't Was de chocomel./ Toen zei ik: wat geeft dat nou? Drink het maar.

Twee jaar later zaten we in het Zeehuis in Bergen aan Zee waar Adriaan van Dis de show stal met zijn uitleg over hoe je rozenbottels eet voor TV Noord-Holland. 300 mensen bezochten daar de presentatie van Hier is het paradijs niet verloren – Schrijvers over Bergen aan Zee – Van Gorter tot Van Dis. Ik gaf Adriaan omdat hij op de kleuterschool zat in het duindorp de grootste Balinese vlieger en Youp van 't Hek, Saskia Noort en Joost Zwagerman die ook meegewerkt hadden, een kleinere versie. Adriaan en Youp hadden ieder een verhaal geschreven voor het boek en Joost publiceerde zijn verhalen over het verkopen van ijs en patat bij het strand.

In 2008 bij het vieren van het 25-jarig bestaan in Bibliotheek Kennemerwaard in Alkmaar werd Hier begint de victorie – Schrijvers over Alkmaar – Van Bosboom-Toussaint tot Zwagerman gepresenteerd. Het laatstverschenen deel was Hier is zon, zee en zand – Schrijvers over Bergen en Schoorl – Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis, waarin een pleidooi tegen de bomenkap en een boek over Wieteke van Dort bij het 35-jarig jubileum in theater De Blinkerd in Schoorl. Tien dagen daarvoor had premier Rutte's chef protocol gebeld dat de MP helaas niet kon komen. Afgesproken werd een koffie-afspraak in het Torentje en Rutte hield woord. Hoe dat afliep op 28 maart leest u in de volgende column Het geheim van het Torentje.