De enquête over afval afgelopen najaar laat zien dat het overgrote deel van de inwoners afval scheiden belangrijk vindt en dat ook graag wil doen.
De enquête over afval afgelopen najaar laat zien dat het overgrote deel van de inwoners afval scheiden belangrijk vindt en dat ook graag wil doen. Foto: aangeleverd

Bewoners spreken zich uit over afval

BERGEN - Voor veel inwoners van de gemeente Bergen mag hij snel komen: de rolcontainer voor plastic, metaal en drankverpakkingen (PMD). Voor anderen zou een ondergrondse container in de buurt de beste optie zijn om dit verpakkingsafval te scheiden. De enquête over afval afgelopen najaar laat zien dat het overgrote deel van de inwoners afval scheiden belangrijk vindt en dat ook graag wil doen. Hoe dat het beste kan, daar wordt verschillend over gedacht.

Bijna alle van de 700 geënquêteerden, 98 procent, vinden afval scheiden belangrijk of heel belangrijk. Een groot aantal van de deelnemers vraagt om een extra rolcontainer voor PMD en bijna net zoveel mensen vragen om extra ondergrondse containers bij hen in de buurt. Met name Egmonders geven aan dat er geen derde container in de tuin past. Meer betalen naarmate men meer restafval aanbiedt, dat vindt 65 procent van de deelnemers een goed idee.

Waardevolle grondstoffen

Wethouder Jan Houtenbos: "We werken hard aan grote verbeteringen in de inzameling, allemaal om de landelijke doelstelling te halen van dertig kilogram restafval per inwoner per jaar in 2025 (nu is dat nog 232 kilogram per inwoner). Uitgangspunt is dat afval voor het grootste deel geen afval is, maar een verzameling waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Verbranden is zonde en slecht voor het milieu. De pmd-container gaat er komen bij veel huishoudens en waar dat niet kan worden ondergrondse containers geplaatst." De gemeente werkt momenteel aan een beleidsplan over de afvalscheiding. Binnenkort worden inwoners verder geïnformeerd.

Het rapport van de enquête is te vinden op www.bergen-nh.nl/afval. Meer weten? Kijk op HVCgroep.nl; hier kan men ook terecht voor de digitale afvalkalender en de app.