Niki Terpstra won in 2018 de Ronde van Vlaanderen.
Niki Terpstra won in 2018 de Ronde van Vlaanderen. (Foto: Cor Vos)

Alkmaar gastheer van Europese kampioenschappen wielrennen 2019

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar gaat in samenwerking met de Europese Wielerbond (UEC) de Europese kampioenschappen wielrennen in 2019 organiseren. Deze worden van 7 tot en met 11 augustus in Alkmaar en omgeving verreden.

Ten Dam en Terpstra ambassadeurs

De Europese kampioenschappen zijn tevens de start van het programma 'Alkmaar Fietst'. Dit is een breder plan om de Alkmaarse fiets- en wielerinfrastructuur te verbeteren en het fietsen verder te stimuleren. Wethouder Dijkman is buitengewoon blij met de toewijzing: "Alkmaar en haar regio wordt hiermee op de kaart gezet wat goed is voor de economie van de regio Alkmaar en prachtig voor de wielersport in Nederland. Laten we er als Alkmaarders samen met de regio, de Europese wielerbond en de vele vrijwilligers een prachtig evenement van maken".

Ambassadeurs

Vincent Thijssen, directeur Alkmaar Sport: ''Dankzij deze fijne samenwerking zijn wij erin geslaagd om de Europese Kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar te halen. Een mooie toevoeging is het ambassadeurschap van onze internationale wielerhelden en échte Noord-Hollanders, Laurens ten Dam en Niki Terpstra."

'Supertrots'

"Wij zijn supertrots dat het Europese kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar komt en we zijn al druk bezig om het parcours te testen en uit te zetten'', aldus Laurens ten Dam en Niki Terpstra.

Nieuw onderdeel

Naast de al bekende onderdelen, is dit jaar de Mix Team Relay een nieuw onderdeel die voor het eerst verreden zal worden in Alkmaar. Dat onderdeel staat, evenals de tijdritten voor vrouwen junioren en mannen junioren, woensdag 7 augustus op het programma. Donderdag 8 augustus worden de tijdritten gereden in de categorieën vrouwen en mannen -23 en vrouwen en mannen Elite.

Klapper

De wegwedstrijd voor de junioren (mannen én vrouwen) staat vrijdag 9 augustus op de planning. Zaterdag 10 augustus rijden de mannen tot 23 jaar en de elitevrouwen hun wegrace en het evenement wordt zondag 11 augustus afgesloten met de wegwedstrijd voor vrouwen tot 23 jaar en de klapper van het evenement: de wegrace voor de elitemannen.