Misschien vliegt een gewone grootoorvleermuis zoals deze wel in de tuinen in Bergen rond...?
Misschien vliegt een gewone grootoorvleermuis zoals deze wel in de tuinen in Bergen rond...? (Foto: Kamiel Spoelstra)

Vleermuizen tellen voor beter inzicht in milieu

REGIO - Na de al bekende nationale tellingen voor vogels, vlinders en bijen is het nu ook de beurt aan een minder bekende tuingast: de vleermuis. Want ook deze soort vliegt in de Nederlandse tuinen! Wie dat wil ontdekken kan zaterdag 25 en zondag 26 mei meedoen aan de allereerste Nationale Vleermuistuintelling. Kijk voor meer informatie op www.tuintelling.nl.

Wat vliegt daar?Van de achttien in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is er een aantal regelmatig in onze woonomgeving te zien. Soorten als gewone dwergvleermuis en laatvlieger wonen graag in spouwmuren en onder dakpannen en jagen ook in parken en tuinen. De gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige (oude) zolders als in holle bomen en wie geluk heeft, kan hem in vooral oude tuinen, parken en bossen zien. Er zijn ook soorten, zoals de watervleermuis, die liever in boomholten wonen, maar toch regelmatig vlak boven het wateroppervlak van vijvers in dorpen en steden jagen. De rosse vleermuis is ook zo'n boombewoner, die soms hoog boven een park of tuin op jacht is naar kevers en nachtvlinders.

Nuttige dieren

En die insecten eten ze veel! Een gemiddelde vleermuis eet per nacht zo'n duizend insecten! Daarmee dragen ze bij aan het in toom houden van de aantallen steekmuggen en de voor groente, fruit en tuinplanten schadelijke nachtvlinders en kevers.

Groen + water + donker

Vleermuizen zijn bovendien goede indicatoren voor een duurzame, natuurinclusieve omgeving. Vooral daar waar mensen in hun eigen omgeving genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen, waterrijke natuur en een donkere nacht, komen veel vleermuizen voor. Wie 's avonds in de schemering nog graag in de tuin zit, kan 25 en 26 mei de vleermuizen in zijn tuin ontdekken tijdens de eerste Nationale Vleermuistuintelling!

Meedoen

Wie vleermuizen wil zien, kan het best vanaf zonsondergang een uurtje in de tuin gaan zitten. Dat is op 25 en 26 mei vanaf ongeveer 21.40 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, is een plekje met vrij zicht op een stuk avondhemel ideaal. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of struiken.

Zoekkaart

Op Tuintelling.nl kunnen mensen doorgeven hoeveel vleermuizen ze in of boven hun tuin hebben zien vliegen en welke soort ze denken dat het is. Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging een eenvoudig hulpmiddel gemaakt: de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland. Met deze zoekkaart kan men op basis van de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen zelf ontdekken welk soort of soorten vleermuizen er in de tuin voorkomen.

De zoekkaart is gratis aan te vragen of te downloaden bij de Zoogdiervereniging. Laat ook de vleermuizen meetellen en doe mee met de Nationale Vleermuistelling op 25 en 26 mei 2019!