Ceciel Boorsma voor het laatst achter het stuur van de Buurtbus Bergen. Marjan van Eijk wuift haar uit.
Ceciel Boorsma voor het laatst achter het stuur van de Buurtbus Bergen. Marjan van Eijk wuift haar uit. (Foto: aangeleverd)

Buurtbus Bergen wil vrouwen achter het stuur

BERGEN - 'Vrouwen achter het stuur? Bloed aan de muur!', zeiden manlijke automobilisten ooit meesmuilend. Die hooghartige houding bestaat niet meer. Integendeel: de Buurtbus Bergen is juist op zoek naar vrouwelijke chauffeurs. Trudy Velthuys zat in 2001 als eerste vrouw achter het stuur. Inmiddels besturen 10 vrouwen wekelijks de populaire bus tussen Egmond en Camperduin. Dat moeten er veel meer worden, zeggen Ceciel Boorsma en Marian van Eijk enthousiast.

Ceciel heeft een extra reden om vrouwen aan te sporen: ze zat vorige week voor het laatst achter de voorruit van de buurtbus. "Pensioen", zegt ze met een melancholieke glimlach.

Ze was nog graag doorgegaan, maar op de aanvallige leeftijd van zevenenzeventig jaar wordt er definitief op de rem getrapt.

Helemáál afscheid hoeft ze niet te nemen: "Nee hoor, de club is veel te gezellig. Regelmatig worden er inloopmiddagen georganiseerd, met een hapje en een drankje."

Verantwoordelijk

Daar is Marian het helemaal mee eens. Ze is binnen het bestuur verantwoordelijk voor 'lief en leed'. Drie jaar zit ze inmiddels achter het stuur. "Soms wijs je iets aan, of maak je een praatje met een passagier, als het niet druk is.

Soms wijs je iets aan of maak je een praatje

Acht mensen mogen meerijden. Maar laatst stonden tijdens een regenbui 9 verzopen Duitsers bij een halte. Dan laat je er niet eentje staan."

Passagiers

Ceciel knikt. "Je rijdt om passagiers van dienst te zijn. Mensen zijn enorm geholpen op een lijndienst, die voor een grote bus van Connexxion niet rendabel is. Ze lacht. "Maar soms rijden er ook mensen om andere reden mee . In Bergen stapte vroeger vaak een groepje nonnen in om onderweg van het uitzicht te genieten."

Welkom

Jaarlijks worden 35.000 passagiers vervoerd door de 110 chauffeurs van de Buurtbus Bergen, die wekelijks, of om de week, 3 of 4 uur gemeenschapsdienst combineren met rijplezier. Nieuwe chauffeurs (m/v) zijn altijd welkom. Opgeven via: www.buurtbusbergen.nl.