Het welbehagen van de kerstmarkt

De koopman en de dominee, het zijn al eeuwen lang de twee archetypen van de Nederlandse samenleving. De koopman staat voor onze handelsgeest: vernieuwend en kosmopolitisch. De dominee in ons vraagt een ethische blik en oog voor maatschappelijke verantwoordelijkheid. Eigenlijk is de koopman het geweten van de dominee en vice versa. Nederlanders zijn bedreven geraakt om daarin te schipperen. nu eens voert de koopman de boventoon, dan weer de dominee. En dat schipperen heeft geleid tot de samenleving die we nu zijn.

'Iedereen die loten kocht, ging glunderend naar huis'

Afgelopen zondag was ik letterlijk beide. Ik ben dominee, maar ook lid van de plaatselijke Rotaryclub. En zo stond ik zondagmiddag op de kerstmarkt lootjes te verkopen voor het goede doel en dat ging als een speer. Natuurlijk waren er mensen teleurgesteld, omdat ze niks gewonnen hadden. Maar iedereen die bij mij 6 loten voor een tientje kocht, ging glunderend naar huis. In totaal kwam er alleen al met de loterij ruim € 2000 binnen voor het goede doel. En later in deze week zal blijken dat de opbrengst waarschijnlijk weer rond de € 30.000 zal liggen. Allemaal voor het goede doel. Het leeuwendeel van dat bedrag gaat naar Stichting Klavertje 2, die zich in zet voor steun aan mensen met de ziekte van Usher. Dat is een genetische aandoening die tot gevolg heeft dat mensen al op jonge leeftijd volledig blind en doof worden. Een kleiner deel wordt geschonken aan de Stichting Ruïnekerk voor de instandhouding van dit beeldbepalend monument van Bergen.

Belangeloos

Toch is er iets wat ik minstens zo mooi vond. Alle prijzen van de loterij waren belangeloos beschikbaar gesteld door de plaatselijke middenstand. Zelf was ik één van de Rotaryleden die -als dominee en koopman- bij alle winkels en horeca langs de deur ben gegaan om de prijsje op te halen. En bijna alle winkeliers deden mee. Hulde! Dat mag best een keer gezegd worden.

Goede doel

Wat mij ook raakte was het enthousiasme van de kraamhouders, de gulheid van de mensen die cadeautjes, lekkernijen en natuurlijk loten kochten.

Duidelijk werd ook, dat de Rotaryclub dit niet alleen belangeloos organiseerde om geld voor de goede doelen bijeen te brengen. Het werd een aangekleed feest met heerlijke muziek en populaire speltoestellen voor de kinderen.

De Nederlandse archetypen vierden hoogtij: handelsgeest en sociaal betrokken activering. Zo werd het een evenement voor iedereen. Er lag geen sneeuw, maar deze middag ademde toch de geest van een witte kerst: in alle mensen een welbehagen.