Monique Krom (links) en Marjolein Verkoyen (rechts) bij een van de gasten.
Monique Krom (links) en Marjolein Verkoyen (rechts) bij een van de gasten. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

'We worden steeds bekender'

EGMOND BINNEN - Een landweggetje met oude kastanjebomen leidt naar 'tHuis Lioba. Vanaf de weg niet te zien, maar de locatie tegen het duingebied aan is prachtig. 'tHuis Lioba - gelegen op het terrein van het Liobaklooster - bestaat alweer twee jaar. De moderne vleugel biedt een tijdelijk onderkomen aan ongeneeslijk zieken, maar ook tijdens een intensieve behandeling kunnen mensen hier even op adem komen. 'tHuis Lioba zet zaterdag 2 maart zet van 10.00 tot 13.00 uur haar deuren open tijdens de open dag.

De locatie aan het duingebied is prachtig

"Drie jaar geleden zijn we begonnen en in maart 2017 openden we onze deuren. Mensen wisten toen nog niet zo goed wat we precies voor ze kunnen betekenen, maar we worden steeds bekender", zegt locatiemanager Marjolein Verkoijen. "Het verschil met bijvoorbeeld een Hospice is dat mensen daar in hun laatste levensfase zitten, terwijl onze bezoekers wel in een palliatieve fase zitten, maar een langere levensverwachting hebben. Deze vorm van zorg is relatief nieuw, maar gelukkig worden we steeds bekender. We hebben vier moderne kamers, waarvan een tweepersoonskamer.

Deze vorm van zorg is relatief nieuw

De bezettingsgraad is van 25% in het eerste jaar naar 54% in het tweede jaar gegaan. We krijgen ook wel vragen van mensen uit de regio die tijdelijk een onderkomen zoeken, bijvoorbeeld omdat op een plekje in een verzorgingshuis wachten. Wie nieuwsgierig is of 'tHuis Lioba een helpende hand kan bieden, adviseer ik even contact met ons op te nemen."

Hartverwarmend

Dat 'tHuis Lioba bij de gasten in de smaak valt, blijkt volgens zorg coördinator Monique Krom wel uit de reacties in het gastenboek. "Die zijn vaak hartverwarmend. Zo schrijft Richard Hoogendonk: 'Als zeeman heb ik vaak afscheid moeten nemen, maar dit afscheid valt mij het zwaarst'.

We werken hier met vrijwilligers en professionals die zorg verlenen. Dat wij hier direct naast het klooster zitten, heeft zo zijn voordelen. Sommige gasten vinden het fijn om met een zuster of broeder te praten.

En hoewel wij geen religieus huis zijn, is geestelijke ondersteuning wel heel dichtbij. De locatie is dan ook uniek. Je kunt hier echt helemaal tot rust komen. En wie nog goed ter been is en een frisse neus wil halen, wandelt zo het duingebied in."

Bijzondere gesprekken

Wat het werk voor locatiemanager Marjolein bijzonder maakt, zijn de gesprekken. "Je hebt hier écht contact met de mensen en de gesprekken zijn meestal heel persoonlijk. Dat geldt niet alleen voor mij, maar eigenlijk voor al onze vrijwilligers. De verhalen komen vaak naar boven tijdens de werkzaamheden of een spelletje, wanneer de focus juist wat minder op het gesprek zelf ligt.

Tijdens de open dag is iedereen welkom om kennis met ons te maken. Belangstellenden kunnen de kamers en omgeving bekijken en potentiële vrijwilligers vertellen we graag over onze werkzaamheden."

'tHuis Lioba is te vinden aan Herenweg 85 in Egmond-Binnen. Kijk voor meer informatie op www.thuis-lioba.nl.