De IJslandse vuurtoren Vattarnes.
De IJslandse vuurtoren Vattarnes. (Foto: Wim van der Craats)

Vuurtoren van de week

EGMOND - Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de IJslandse vuurtoren Vattarnes.

IJslandse vuurtoren Vattarnes

Terwijl in Nederland het voorjaar al langzaam zijn intrede doet, de krokussen bloeien, de temperatuur boven de tien graden uitkomt en de zon regelmatig schijnt is het in Vattarnes rond het vriespunt en bewolkt. Je zou zeggen IJsand.het moet er nu veel kouder zijn. Is de aarde toch aan het opwarmen? Het oorspronkelijke station van Vattarnes werd opgericht in 1912. De huidige vuurtoren is operationeel geworden in 1957.

Rode lantaarn

Zoals veel vuurtorens op IJsland is hij oranje/geel geschilderd en heeft hij een rode lantaarn. Ook bij deze vuurtoren ontbreekt de galerij niet. Het is een ronde, 12 meter hoge, betonnen toren. De lichthoogte bedraagt 26 meter. Om de 15 seconden geeft het licht twee flitsen in de kleuren wit, rood en groen. Dat laatste is afhankelijk van de richting. Je vindt deze vuurtoren op een prominente kaap aan de zuidkant van de ingang van de Reyðarfjörður.

Bereikbaar

Hij is via de weg bereikbaar, de toren is niet toegankelijk voor het publiek. Het schiereiland Vattarnes heeft een fantastische kustlijn en is te vinden in de Oostfjorden van IJsland. Het gebied is de landkloof tussen Reyðarfjörður en Fáskrúðsfjörður. Fáskrúðsfjörður is een prachtige fjord met een schilderachtig klein dorpje met dezelfde naam.

Reyðarfjörður is een nog mooiere fjord, maar helaas is de stad met dezelfde naam groot met veel industrie.

Coördinaten: 64° 56 17 N - 13° 41 11 W