Cliëntondersteuning

REGIO - De Adviesraad Sociaal Domein is een onafhankelijk adviesorgaan van de gemeente. Ze geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders over de participatiewet, de jeugdwet en de wet maatschappelijke ondersteuning. De adviesraad wil inwoners regelmatig informeren over haar activiteiten. Deze keer richt de adviesraad de aandacht op cliëntondersteuning. De gemeente heeft een wettelijke verplichting om onafhankelijke, vindbare en deskundige cliëntondersteuning te organiseren. Dit staat in de wet maatschappelijke ondersteuning.

Deskundige en toegankelijke, maar ook onafhankelijke cliëntondersteuning, is naar de mening van de adviesraad van groot belang om ervoor te zorgen dat inwoners de ondersteuning, begeleiding of zorg krijgt die ze nodig heeft. Tijdige ondersteuning kan mogelijk voorkomen dat een situatie verergert en dat problemen groter worden. Vooral wanneer ondersteuning nodig is op verschillende levensgebieden of wanneer iemand te maken heeft met meerdere wetten kan een onafhankelijke cliëntondersteuner een steun in de rug en een gids zijn. Wanneer iemand bijvoorbeeld door omstandigheden, ziekte of beperkingen 'door de bomen het bos' niet meer ziet, kan er behoefte zijn aan iemand die meedenkt en kan ondersteunen bij de veelal ingewikkelde procedures en regelgeving van instanties.


Onafhankelijke cliëntondersteuning is een gratis gemeentelijke voorziening. Voor meer informatie over cliëntondersteuning kunnen belangstellenden terecht bij de Sociaal Teams in de gemeente Bergen.