In de Ruïnekerk leeft de wens naar groen

Ik ben 52 jaar en ondanks die leeftijd heb ik nog altijd idealen. Toch heb ik moeten constateren, dat ik daar soms te lui voor ben. Zo had ik in april twee zeventigers op bezoek, die mij hogelijk verbaasd aankeken toen ik de plastic verpakking van een doosje koekjes achteloos in de vuilnisbak wierp. 'Scheidt jij geen plastic?' riepen ze in koor en ik moest bekennen, dat ik daar inderdaad nog niet mee begonnen was. Dat zat me niet lekker. Al jaren verschool ik mij achter de smoes, dat de burgerlijke gemeente eerst maar eens speciale afvalcontainers voor PMD moest leveren. PMD staat voor: plastic, metaal en drinkpakken. Zo schoof ik mijn eigen verantwoordelijkheid af op de overheid. Niet zo fraai.

Ik ging me daarop verdiepen in de materie en besloot mijn vuilnisbak in de keuken om te dopen tot PMD emmer en zette een schaal voor overig afval op het aanrecht, naast het bakje voor groenteafval. Tot mijn grote verbazing bleek de PMD zak na 5 dagen vol te zitten en was het schaaltje voor restafval nog niet voor de helft gevuld. Daarna wist ik het meteen: mijn grijze container doet er op deze manier zeker twee maanden over om vol te raken. Hoe had ik zo suf kunnen zijn om al die jaren mijn plastic, lege blikjes en melkpakken geen tweede leven te geven via recycling?

Ik besloot daarop een serie kerkelijke vieringen te wijden aan het thema 'duurzaamheid'. Elke zondag delen we nu PDM zakken uit om bezoekers en gasten uit te dagen ook PMD te scheiden. Het bleek dat meer dan de helft van de kerkgangers dat al lang deed. Inmiddels is dat aantal ruim gestegen en leveren ook zij hun PMD in bij de verzamelpunten in ons dorp. Tot enige hilariteit publiceer ik elke week foto's van mensen met een door hen voor het eerst gevulde PMD zak. Deze grote support is hopelijk een mooie stap naar een officiële erkenning van de Ruïnekerk als groene kerk, al zullen er natuurlijk nog meerdere moeten worden genomen.

Blijft voor mij de vraag, waarom de burgerlijke gemeente hierin achter is gebleven in vergelijking met bijvoorbeeld gemeente Heiloo. Zou het niet veel duurzamer zijn om het PMD in containers op te halen en het restafval te laten brengen bij een verzamelpunt?