Grótta: vuurtoren van de week.
Grótta: vuurtoren van de week. (Foto: Jos Glorie; tekst: Frits van Eck).

Vuurtoren van de week: Grótta

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de IJslandse vuurtoren Grótta.

IJsland is in als reisbestemming. Vanuit Reykjavik een rondtocht met een 4WD maken is een ongelofelijke belevenis. De vuurtoren Grótta is een kleine toren op het meest noordwestelijke punt van Reykjavik. Gelegen op een klein eilandje voor het schiereiland Seltjarnarnes.

Perfecte plek

Het is een perfecte plek om van het buitenleven te genieten, een wandeling te maken of vogels te spotten. In het voorjaar is het eiland gesloten voor bezoekers om vogels de gelegenheid te geven in alle rust te kunnen broeden. De vuurtoren markeert de ingang van de haven van Reykjavik. De oorspronkelijke toren werd operationeel in 1897, de huidige dateert uit 1947. Het is een 23 meter hoge, betonnen toren met een lichthoogte van 24 meter. Het licht geeft iedere 20 seconden 3 flitsen (wit, rood of groen, afhankelijk van de richting).

Wit geschilderd

Deze vuurtoren is wit geschilderd, de lantaarn rood. Bij eb is het mogelijk naar het eiland te lopen. In 1956 werd het licht geëlektrificeerd. Hoewel Grótta in de vorige eeuw nauwelijks werd bezocht trekt het nu het hele jaar door (met uitzondering van de vogel broedperiode) lokale en buitenlandse bezoekers. Sinds 1974 is het gebied een natuurreservaat.

Coördinaten: 64° 09' 53.95'' N - 22° 01' 19,05'' W