Sebastiaan Groot (Sebas) met Nel en Gerard Belleman onder de schilderijen van hun kleinzoon.
Sebastiaan Groot (Sebas) met Nel en Gerard Belleman onder de schilderijen van hun kleinzoon. (Foto: Museum van Egmond)

Egmond is trots op kunstenaars Fabio en Sebas

EGMOND AAN ZEE - Het Museum van Egmond is tijdelijk verrijkt met twee schilderijen van Sebastiaan Groot (Sebas) en een bronzen buste gemaakt door Fabio Pravisani. De reden hiervan is bijzonder: beide Egmondse kunstenaars hebben onlangs landelijk erkenning gekregen voor hun werk. Sebas won na acht spannende uitzendingen op tv het project Rembrandt en zijn werk wordt nu overal gevraagd voor exposities. Fabio is in Slot Zeist genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs met een buste van componist en musicus Reinbert de Leeuw.

Door Carla Kager

'Oma Nel' en 'de kop van Glijn' nu in het Museum van Egmond

Beide kunstenaars zijn niet snel tevreden over hun werk. Zo is het zelfportret van Sebas in het museum volgens hemzelf nog niet helemaal af en daarom zit er nog schilders-tape op. Ze zijn bescheiden en geven aan dat ze nog veel willen leren. Beiden hebben op eigen kracht door talent, gedrevenheid en leergierigheid al een hoog niveau bereikt. In feite schrijven ze nu al geschiedenis, een mooie reden voor een kleine ingelaste expositie in het Museum van Egmond waar voorzitter Jan Apeldoorn bij de opening refereerde aan de spannende tv-uitzendingen. Hoewel Sebas het erg goed deed, en vooral van de vakjury veel lof kreeg voor zijn werk, waren er ook werkstukken die – ook door de tijdsdruk - wat minder 'uit de verf' kwamen. Dat maakte dat het tot de laatste uitzending razend spannend was wie er zou winnen.

Van wie is het er een?

In Egmond zaten intussen veel mensen zich af te vragen: 'die Sebas, van wie is het er een?' Welnu, zijn vader Ron Groot is een zoon van Cor en Geertje Groot, destijds van de supermarkt in Egmond aan den Hoef en zijn moeder José Belleman is een dochter van Gerard en Nel Belleman. Gerard schreef bijna veertig jaar het Contact en twintig jaar in Schakels. Maar nu moest hij toch toegeven dat zijn vrouw vanwege het portret door Sebas ineens veel bekender was geworden dan hijzelf.

Het portret van oma

Tijdens een van de uitzendingen was Sebastiaan heel verbaasd toen het zijn oma Nel bleek te zijn die hij mocht portretteren. In enkele uren moest hij het fiksen en gelukkig - dat lukte. Voor geen enkel ander werk kreeg hij zoveel lof als juist voor dit ontroerende portret. Volgens vak-jurylid Pieter Roelofs is het opgebouwd uit stukjes licht, voortgaand op de traditie van Rembrandt.

Bedolven onder complimenten

In het Museum, onder haar eigen portret, vertelde Nel dat ze daags na de uitzending zonder erbij na te denken naar de Jumbo ging en werd bedolven onder de complimenten voor haar kleinzoon.

Trots

Het is niet meer opgehouden en Sebas zelf kan er goed mee omgaan. "Het is allemaal heel positief, en het komend jaar neem ik vrij van mijn studie zodat ik schilderopdrachten kan aannemen en me verder kan ontwikkelen." Zijn schilderijen gaan maandag 29 juli naar De Rijp. Ook wordt Sebas voor van alles gevraagd, onder meer als spreker in Slot Zeist bij de einduitslag van de Nederlandse Portretprijs op 3 november - waar Fabio een kans maakt (ook al vindt hij zelf van niet).

Twinkeling

Egmond is terecht trots op deze kunstenaars. Dat vindt ook Derper Glijn de Jong (1945), de oud-zeeman wiens buste in juli in het museum staat. Met een twinkeling in de ogen en met onverholen chauvinisme maakt hij duidelijk dat het geweldig is wat 'die Égmondse jongens' presteren.

Kom kijken

Museum van Egmond is te vinden aan de Zuiderstraat 7, dagelijks behalve maandag open van 14.00 tot 17.00 uur. Schilderijen Sebas zijn te zien tot en met 28 juli en het bronzen beeld van Fabio tot en met 31 juli. MJK geldig en donateurs met (klein-) kinderen gratis toegang.

Zie ook museumvanegmond.nl

Glijn de Jong en Fabio Pravisani met het bronzen beeld op de achtergrond.