Tijdens de Egmondse Visserijdag kan het publiek genieten van vele activiteiten.
Tijdens de Egmondse Visserijdag kan het publiek genieten van vele activiteiten. (Foto's: Cor Mooij)

Visserslatijn tijdens Visserijdagen

EGMOND AAN ZEE - De Egmondse Visserijdag begint op 14 juni met een herdenking bij het Vissersmonument om 19.00 uur. Het thema is deze keer Visserslatijn. Op de gedenksteen staan de namen van 150 vissers uit Egmond die tijdens de Eerste Wereldoorlog op zee zijn omgekomen.

Zwartste tijd vissersdorp

Het was een van de zwartste tijden van het vissersdorp Egmond aan Zee. Vele vissers kwamen om het leven doordat de Duitse oorlogsschepen de doorvaart beletten door vele mijnen te plaatsen in de Noordzee, dit ook om de visvangst onmogelijk te maken. Hierdoor kwam de beroepsvisvaart stil te liggen, maar door de armoede in het vissersdorp waagden vele vissers hun leven om toch te gaan vissen, maar kwamen velen om het leven in deze oorlog van 1914-1918. Zo'n honderd vissers verloren het leven in deze oorlogstijd.

Zeemijnen

Na de oorlog in 1919 en 1920 verloren nog eens 26 vissers het leven door losgeslagen zeemijnen. Het vissersmonument is een eerbetoon aan al deze gevallen vissers en werd in 1922 officieel onthuld. Een Egmonds lied wordt gezongen en leerlingen van basisschool De Branding en de Driemaster leggen.een krans. Na deze plechtigheid is vindt een herdenkingsdienst plaats met liederen en gedichten in de O.K. kerk in de Voorstraat in Egmond aan Zee. Tevens kunnen bezoekers een fototentoonstelling bezichtigen van Jesse Reij, over Derpers door Egmonders met medewerking van de historische klederdracht groep. Door de leerlingen worden ook een tekening en een gedicht gemaakt over Egmond. Zij kunnen hiermee een prijs verdienen en de prijsuitreiking wordt gehouden in de O.K. kerk.                                        

Opening

De visserijdag wordt zaterdag 15 juni om 09.30 uur officieel geopend door kinderen die onder leiding van 'Gejut' uit Egmond aan Zee zeepballonnen oplaten, met activiteiten op het strand en bij Nijntje op de werf. Omstreeks 11.00 uur wordt een visafslag gehouden voor de hoogste bieder van de Egmondse restaurants, waarna het feest kan beginnen met diverse optredens van maritieme koren: Egmonds Shantykoor De Zâalneelden, de Skarrebekken, de Egmondse Matrozen, Ab, Gerrit en William op hun accordeon, de Egmondse Vrouwtjes met een voordracht in de Derpse Taal en een optreden van de The New Voice. De Voorstraat, de Trompenbergstraat en het Pompplein staan bol van de activiteiten. Dit jaar geen volledige Smidstraat vanwege de open vlakte van de afgebrande 'De Klok'.

Maritieme uitstraling

Diverse kramen staan opgesteld met een maritieme uitstraling, Demonstraties in verschillende oude ambachten, vis fileren en roken, touwen knopen, kunstschilders en natuurlijk het 'ouwe Osie' met Bert de nettenboeter en medewerkers van Historisch Egmond. Deze zijn te zien in de Voorstraat voor de Bakkerstraat. De Egmondse visserijzaken Willem Visser en Vis aan Zee zorgen voor heerlijke gebakken en gerookte vis, met natuurlijk de eerste 'Nieuwe haringen' vers van het mes.

Veel te zien

Ook de reddingboot geeft een demonstratie en de Pinck staat op het strand om te bezichtigen met een echte piraat aan boord. Bij het Maritiem Centrum KNRM vinden diverse activiteiten plaats van onder andere Visclub bij Nacht en Ontij. Men kan een kaart kopen à 25 euro voor de 'Vis-Dis' bij het Notenwinkeltje, Willem Vissuper, Angelo's restaurant en Santiago.

Beleef het mee

Noteer alvast in de agenda, 14 en 15 juni. Het beloofd een gezellig weekend te worden op en rond het Pompplein waar om 18.00 uur in de Zuiderstraat een dj de dag feestelijk tot 22.00 uur afsluit. Deze visserijdag wordt aangeboden door vrijwilligers en organisatie comité Visserijdag Egmond aan Zee. Let op! Dit jaar wordt ook gehandhaafd op het meenemen en nuttigen van blikjes bier wat verboden is. Op het Pompplein is een tap aanwezig, zodat iedereen zijn natje en zijn droogje kan kopen, dit om de kosten van het evenement te dekken.

Voor jong en oud is veel te beleven gedurende de visserijdagen.