Het project 'Derpers' is nu als boekwerk te verkrijgen
Het project 'Derpers' is nu als boekwerk te verkrijgen (Foto: Jesse Reij)

'Van bramenplukkers tot echte jutter'

EGMOND AAN ZEE - ''Ik wil Egmond aan Zee doen herleven met de mensen van nu in het werk van toen'', vertelt Egmonder Jesse Reij, creatief fotograaf en gefascineerd door het vroegere leven van 'zijn eigen' vissersdorp. Het resultaat is gebundeld in het bladerboekwerk 'Derpers', dat in samenwerking met diverse partijen is gecreëerd. De winst gaat naar Hospice Egmond. ''Ik vind namelijk dat iedere Egmonder de plek moet krijgen om in zijn of haar eigen omgeving te kunnen sterven. Elke euro is daarom welkom voor dit mooie doel'', vult Reij aan, die daarmee benadrukt dat van enig winstoogmerk geen sprake is. Sterker nog, het resultaat is in alle opzichten pure winst voor Egmond aan Zee.

Volledige winst naar zorghotel Hospice Egmond

Een jaar lang spande Reij zich in voor het project 'Derpers', een initiatief in samenwerking met Klederdrachtgroep Egmond, Caroline Jonker, schrijver Matthijs van der Ven en vertalers Olaf Wijker en Isa Staiger. De einduitkomst is een fraai boekwerk dat zaterdag 15 juni, een dag voor Vaderdag, wordt gepresenteerd tijdens Visserijdag in de Oud-Katholieke Kerk van Egmond aan Zee. Reij: ''Het is een boek vol prachtige foto's van lokale fotomodellen in herkenbare Egmondse beroepen of geplaatst in een Egmondse setting. Van bramenplukkers tot een echte jutter. Het boek komt uit in twee versies. Een Nederlands-Derps uitvoering en een Engels-Duitse variant.''

Dichtbij huis

Jesse Reij droomde al langer over het maken van een unieke fotoreportage. Op zoek naar een nieuw fotoproject 'stuitte' Reij op een idee dichtbij huis: ''In 2017 fotografeerde ik de Visserijdag waar ik de Klederdrachtgroep zag lopen. Het contact was snel gelegd. Als tegenprestatie voor het fotograferen mocht ik exposeren in de Oud-Katholieke Kerk. Dit was voor mij een goede reden om het project 'Derpers' te starten met als doel: Egmond aan Zee doen herleven met de mensen van nu, in het werk van toen. Daarnaast herbergt Egmond aan Zee prachtige locaties met geweldig licht gedurende het hele jaar. Dat laatste was de reden dat we 365 dagen bezig zijn geweest om de vier seizoenen op de gevoelige plaat vast te leggen'', legt Reij trots uit. En terecht, want het is grandioos gelukt. Zo goed, dat er dus een boek uitkomt.

''Elke euro welkom voor goede doel''

Speurtocht

De brainwave van Reij bleek het begin van een inspiratievolle zoektocht in eigen dorp: ''Rondvraag en onderzoek gaf mij nieuwe inzichten over de werkwijze en manier van leven van vroeger. De visboer, De Klederdrachtgroep en zelfs mijn vader wisten mij bijzondere zaken te vertellen. Het moest wel op deze manier, want de mensen van honderd jaar geleden zijn niet meer onder ons. Zo ben ik aangeschoven bij een vergadering van Klederdrachtgroep Egmond met het fotoboek 'Before they pass away' van Jimmy Nelson. Ik wilde dit niet namaken, maar een goed voorbeeld was het wel. De foto's zoals ik ze voor me zag, waren er nog niet. We zijn eens goed gaan nadenken in welke ambachten we de Derpers het best konden laten zien. We kwamen al snel op de Bramenpluksters, de Garnalenvissers en de stroper. We zijn met de kleding van toen zo snel mogelijk aan de slag gegaan om een eerste beeld te creëren met een positief resultaat.''

Vrijwilligers

Reij koos ervoor om met vrijwilligers te werken zonder winstoogmerk: ''Door deze samenwerking, ook die met Rodi Media, heb ik dit project gerealiseerd. De volledige winst gaat naar Hospice Egmond. Dit is een project dat voor mij veel waard is.'' Het resultaat mag er zijn: zes fotosessies met prachtig weer tot zes graden onder nul in de branding. ''Het was het allemaal waard. We hebben met z'n allen een heel tof project neergezet, die dit jaar ook in het groot te zien in de Oud-Katholieke Kerk in Egmond aan Zee tijdens de Visserijdag. Hier is het unieke onderzoekswerk als boek te koop. Ook exposeer ik hier mijn werk.'' Reij vertelt daar met alle liefde over de foto's en het boek. Hospice Egmond heeft deze dag een eigen kraam met presentatie van zijn foto's van de Egmonden.

Winst

Het boek kost € 24,99 waarvan alle winst naar Hospice Egmond gaat. Het wordt uitgegeven door Rodi Media in het Nederlands/Derps en Engels/Duits.


Jesse Reij koos ervoor om met vrijwilligers te werken zonder winstoogmerk