Theo Olthuis voor de klas
Theo Olthuis voor de klas Foto: Sanne Jonges

Schrijver Theo Olthuis voor de klas

BERGEN - In het kader van de Kinderboekenweek brengt de schrijver/dichter Theo Olthuis alle groepen van de Willem-Alexanderschool in Bergen een bezoek.

In het kader van de Kinderboekenweek brengt de schrijver/dichter Theo Olthuis alle groepen van de Willem-Alexanderschool in Bergen een bezoek. Als kind las Olthuis heel veel. Ze hadden het thuis niet breed, daardoor werden de boeken vaak zelfs wel drie keer gelezen. De boeken van Winnie de Pooh waren zijn favoriet en nog steeds: hij herleest ze elk jaar.

'Besmet'

Vanaf zijn zestiende jaar is Theo Olthuis al gaan schrijven. Zijn moeder zong altijd liedjes in de keuken en kende gedichten uit haar hoofd. Zij heeft hem, zoals hij zelf zegt, 'besmet' met het schrijversvirus.

Inmiddels heeft hij vele boeken, gedichtenbundels en liedjes geschreven. Voor onder meer Sesamstraat en Koekeloere schreef hij liedjes en scènes en werden zijn liedteksten tot lied gebracht door onder anderen Harry Bannink, Herman van Veen (waaronder 'Kusje) en Stef Bos.

Geritsel

Olthuis leest zelf graag. Een e-reader heeft hij nog nooit gebruikt. Hij houdt van het geritsel van een 'echt boek'. Er moeten volgens Olthuis een paar mensen in je leven zijn die je een 'stootje tot lezen' geven en waar je gesprekken over boeken mee kan voeren. Vooral kinderen die niet zo vaak een boek pakken kun je daar mee prikkelen. Tijdens de Kinderboekenweek leest Olthuis in de groepen van de Willem-Alexanderschool voor, probeert hij met de kinderen het gesprek over boeken aan te gaan en wordt er gezongen: het uur vliegt om!

'Meester Theo'

Naast het schrijverschap is Theo Olthuis ook dramadocent: 'meester Theo' is inmiddels een begrip op school: al 17 jaar geeft hij op de Willem-Alexanderschool vrijwillig dramalessen. Met onder meer improvisatie en spelelementen weet hij de leerlingen keer op keer te enthousiasmeren. Plezier staat voor hem voorop in elke les.

Olthuis geeft ook les aan volwassenen. Nieuwsgierig geworden? Donderdag 10 oktober laat hij daar met wat spelers iets van zien: 'De vloer op!' Aanvang 20.30 uur in De Taverne Bergen. Vrije toegang. Kijk voor meer informatie op www.theo-olthuis.nl