Afbeelding
(Foto: )

'Red het Schoorlse bos'

Overal in de wereld is de natuur het slachtoffer van de op winst beluste mens. In het Amazonegebied sneuvelen de bossen voor de houtkap of om plaats te maken voor sojabonen, in Borneo en Sumatra moeten orang-oetangs, tijgers en olifanten door het kappen van tropisch regenwoud verdwijnen voor oliepalmplantages en in Schoorl moeten 90.000 (slechts 10% procent van het totaal zegt een medewerker van Staatsbosbeheer) Corsicaanse dennen verdwijnen voor gras en zand. Ondertussen wordt ook geld verdiend met de houtkap, want Staatsbosbeheer is geprivatiseerd. Waarom toch?

Juist in een tijd waarin geroepen wordt dat er meer bossen geplant moeten worden en Irene nog een extra bos erbij krijgt, gaan provincie en Staatsbosbeheer bomen kappen! De piepjonge wethouder van gemeente Bergen heeft wel dapper geroepen er tegen te zijn, maar hoe groot is de kans dat hij de kapvergunning toch verstrekt?

Ik sprak erover op 28 maart met premier Rutte in het Torentje toen we een biografisch boek van zijn jeugdidool Wieteke van Dort en haar familie aanboden. Rutte leek geraakt te zijn en zijn chef protocol raadde me aan een brief naar de verantwoordelijke ministers Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te schrijven. Dat deed ik en kreeg een nietszeggend antwoord van een beleidsambtenaar. Om de actiegroep Schoorlse Bos moet Blijven ofwel de Duinstichting te steunen stelde ik het boek Hier is zon, zee en zand – Schrijvers over Bergen en Schoorl – Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis samen. Daarin schrijft Hennie Harinck over hout, 'het langzame goud' en houdt auteur en voormalig Staasbosbeheerder Jacob Vis een pleidooi voor het door dr. Staring aangelegde bos, dat nu zo ruw wordt afgebroken. De Mariavlakte geheel afgegraven, terwijl het vroeger verboden was om in te gaan van maart tot juli omdat er vogels broedden. Voorzitter Jan Engelbregt toont samen met bestuurslid Joke Volkers de onschatbare waarde van de Schoorlse bossen aan. En de noodzaak van bomen voor klimaatdoelen.

Nu dreigt in november een serieus onderdeel van Natura 2000 te worden uitgevoerd. Gedeputeerde Adnan Tekin zegt het niet meer tegen te kunnen houden (hooguit onderdelen van fase 2 maar dan is de ramp al gebeurd): de kap van het Van Steijnbos en het Leeuwenkuilbos. Een grote klap voor alle vrijwilligers van de stichting. De petitie met 17.000 handtekeningen hielp niet. Wat nog rest is een Burgerinitatief, dat u kunt ondertekenen via info@duinstichting.nl Downloaden kan ook via www.duinstichting.nl De laatste kans om het kappen later deze herfst te voorkomen!

Afbeelding