De vuurtoren Port Germein.
De vuurtoren Port Germein. Tekst: Frits van Eck, foto: Rob Prins).

Vuurtoren van de week

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Australische vuurtoren Port Germein.

Port Germein is een klein stadje aan de zee in de Australische staat Zuid-Australië, ongeveer 219 kilometer ten noorden van de hoofdstad Adelaide.Port Germein is vernoemd naar Samuel Germein, die het in 1840 ontdekte, alhoewel sommigen het aan zijn broer John toeschrijven. Port Germein was ooit een belangrijk knooppunt voor de omliggende districten, zeker na de opening van de langste steiger op het zuidelijk halfrond in 1881.

Noodzakelijk

Deze lange steiger was noodzakelijk vanwege het ondiepe water langs de kust. In 1883 werd hij verlengd tot 1680 meter. Er wordt beweerd dat Port Germein op zijn hoogtepunt de grootste graanlaadhaven in Australië was.

Gietijzeren toren

Aan het einde van de steiger werd in 1894 een vuurtoren gebouwd ter vervanging van het Port Germein lichtschip. Het is een 12 meter hoge, achthoekige gietijzeren toren zonder galerij. Met een vast licht met 2 witte sectoren en 1 rode sector was hij actief tot 1917. Hij is wit geschilderd. Het is zeldzaam dat deze toren bewaard is gebleven. In 1975 werd de verwaarloosde toren verplaatst naar een punt aan de rand van de steiger en gerestaureerd door het Port Germein Village Museum. Ten gevolge van stormschade is de lengte van de steiger op dit moment 1532 meter.

Coördinaten: 33° 01' 24.12" Z - 137° 59' 54.72" O