Vuurtoren De Maasvlakte.
Vuurtoren De Maasvlakte. Foto: Bram van Broekhoven: tekst: Frits van Eck.

Vuurtoren van de week: Maasvlakte

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de vuurtoren Maasvlakte.

De Maasvlakte, ook wel Eerste Maasvlakte genoemd ter onderscheid van de later aangelegde Tweede Maasvlakte, is een groot industriegebied in de Maasmonding. De vlakte ligt direct aan de Noordzee en maakt deel uit van de Rotterdamse haven. De Maasvlakte is aangelegd in de jaren zestig, er werd een ringdijk gelegd waarbinnen zand uit de Noordzee werd opgespoten.

Fosselenzoekers

Het gebied is in trek bij fossielenzoekers. De vuurtoren van de Maasvlakte, officieel genoemd Kustlicht Maasvlakte, is ontworpen door W. Colebrander en op 18 september 1974 in gebruik genomen. Het is een achthoekige cilindrische toren met een dubbele galerij. Hij is beschilderd met zes zwarte en zes gelige banden (of zijn het vuil geworden witte banden?). De toren heeft een hoogte van 66 meter en is daarmee de hoogste vuurtoren in Nederland. In oktober 2008 werd het licht gedoofd, tot die tijd gaf het licht iedere twintig seconden vijf witte flitsen. Rijkswaterstaat heeft plannen om de vuurtoren te slopen, de Nederlandse Vuurtorenvereniging is hier fel op tegen.

Plaquette

Op de toren is een plaquette aangebracht met het gedicht 'Kustlicht Maasvlakte' van Max Dendermonde. Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte staat de vuurtoren niet meer direct aan de kust. De toren is niet geopend voor het publiek.

Coördinaten: 51° 58' 12.1 N - 04° 00' 51.3'' O