Kees de Bakker (links) had een bijzondere ontmoeting in het torentje, met Wieteke van Dort, premier Rutte en Hans Visser.
Kees de Bakker (links) had een bijzondere ontmoeting in het torentje, met Wieteke van Dort, premier Rutte en Hans Visser. (Foto: NIA PALLI)

Door Kees de Bakker

Het geheim van het Torentje

Al bijna 30 jaar waren Hans Visser, kunstredacteur bij het Noordhollands Dagblad, en ikzelf als uitgever in gesprek over een boek met Wieteke van Dort in de hoofdrol.

Deze veelzijdige cabaretière, dichteres/schrijfster, actrice en beeldend kunstenares verdiende een boek als Kind van twee culturen. Niet alleen haar geschiedenis was interessant, maar ook dat van haar familie die begin 1830 naar Nederlands-Indië vertrok om er een suikerfabriek te beginnen. Het zou mei 2018 verschijnen tijdens de Pasar Malam, tegenwoordig Tong Tong Fair geheten, op het Malieveld in Den Haag, maar het boek was nog niet klaar. Het zou oktober bij ons jubileum in Schoorl.

Wieteke zong tijdens de Indië-herdenking op 15 augustus 2018 onder meer Een nieuw begin, begeleid door Wudstik op gitaar. Ze maakte indruk op premier Mark Rutte, ook iemand met een Indisch familieverleden, en hij kuste haar uit dank voor haar indrukwekkende optreden. Dat bracht mij op het idee om hem te vragen het boek van Wieteke, zijn jeugdidool, in ontvangst te nemen in De Blinkerd. Helaas paste dat niet in zijn agenda, dus het werd zoals zijn chef protocol Nia Palli zei 'een koffieafspraak'. Van uitstel komt afstel, dacht ik.

Maar beiden hielden woord en vroegen ons om het boek te overhandigen in het Torentje op 28 maart jl waar we ontvangen werden door de chef protocol en een verdieping hoger in het Torentje gebracht. Ik had de MP al eerder ontmoet bij de boekpresentatie van Ferry Mingelen in Pulchri in Den Haag. Hij was open en spontaan en er werd koffie geserveerd met zijn favoriete Bastogne-koeken, die mijn moeder ook vaak in huis had. We vertelden uiteraard veel over het boek van Wieteke dat we hem officieel overhandigden. Tegelijkertijd nam ik de gelegenheid te baat om het boek Hier is zon, zee en zand – over Bergen en Schoorl aan hem te geven met verhalen over de dreigende boskap. Nia Palli suggereerde om de verantwoordelijke ministers Wiebes en Schouten hierover te schrijven. Ook gaf ik hem De smaak van de macht van Annemarie Gualthérie van Weezel over de in 2011 nog levende oud-premiers Van Agt, Balkenende, De Jong, Kok en Lubbers (drie van hen zijn inmiddels overleden). En vertelde ik Mark dat ik op mijn achttiende al bij premier Willem Drees was geweest om het met hem te hebben over de Politionele Acties na een discussie met mijn vader, waarop hij een brief aan Drees schreef, en die wilde er wel over praten met mij. 'Zijn kop staat in brons op mijn bureau,' zei de MP.

Eigenlijk beloofde ik Nia Palli dat we deze foto niet voor een ander doel zouden gebruiken dan een afbeelding op www.conserve.nl – omdat de premier begrijpelijk niet elke dag boeken kan ontvangen in het Torentje – maar na de bezoeken van de klimaatscholieren en de rommelige gele hesjes besloot ik dat het nu best naar buiten mocht en dat het geen Staatsgeheim meer hoefde te zijn dat wij in het Torentje waren, getuige de foto van Nia Palli.