Afbeelding
(Foto: Marsha Bakker | Rodi Media)

Schoorlse Kunsten 2019

'Pas op, kunst kan leiden tot ernstige verslaving – 13 -16 juni 2019. Voor hulp en advies:

www.schoorlsekunsten.nl' Met die waarschuwing konden bezoekers aan Schoorlse Kunsten 2019 tien dagen geleden maar liefst 17 projecten van tientallen professionele kunstenaars bekijken of aanhoren zoals dichters in de Stal aan de Smeerlaan in Schoorl meededen aan het Behind the scenes-project van Jaap Borgers. Daar traden Pim te Bokkel, Rob Bloemkolk, Sylvia Hubers, TC Meereboer, Theo Olthuis en Ruben Vis op en lazen de verscholen verhalen voor die ze vonden in het werk van Philip Wiesman met zijn zwarte etsen.

Zelf koos ik voor twee exposities. Die van de tentoonstelling met werk van Frans Buissink (1943), de begenadigde natuurjournalist van Grasduinen die in januari na een lezing in de Nederlands Hervormde Kerk in Schoorl plotseling overleed. Noor Dahmen had de expositie 'Eerbetoon aan Frans Buissink' samengesteld, al vanaf 8 juni in galerie Eva's Appel in Schoorl. Een kleine, maar overzichtelijke galerie waar het werk tot rust komt. Frans schildert met zijn landschappelijk werk 'een verstilde wereld, waar de hemel de aarde, de zee het land en het licht de duisternis raakt'. Ook klein werk van Willem Schotten was daar te zien.

Op naar Melkfabriek De Goede Verwachting aan de Heereweg 198 waar in het Schoorlse Kunstenweekend tal van manifestaties waren, maar bescheiden op de achtergrond tijdens Schok de driemans-presentatie De Coöperatie van de dan altijd aanwezige en goedgemutste beeldhouwers Jan van der Haven, Joop Hollanders en Ger Viegers.

Jan van der Haven (1947) werd geboren in hartje Rotterdam. Toch is hij een telg uit een eeuwenoud geslacht van twee gebroeders Van der Haven, kunstbeeldhouwers uit Friesland/Groningen, van wie nog steeds werk is te bewonderen in Groningen (gevels) en Harlingen (stadhuis). Na de academie werkte Jan op een reclamebureau en onderbrak dit door met vrouw en zoontje naar Cefalu op Sicilië te verhuizen. Terug in Nederland zette hij met een vriend een reclameadviesbureau op. In 1995 begon hij aan een tweede loopbaan als beeldend kunstenaar en maakte van de expressiviteit van lichamen beelden in brons, hardsteen, speksteen en ijzer. Joop Hollanders (1944) werd geboren in Amsterdam. Hij is de maker van non-figuratieve plastieken, die in de galerie van De Coöperatie te zien zijn. Hij heeft een atelier aan de Slotlaan in Schoorl en is getrouwd met Anneke Hemelrijk, die o.a. een schilderij maakte van mijn schrijfster Hanny Alders, dat nu in het Letterkundig Museum hangt in Den Haag. Van 2 april tot 5 juni 2017 had hij een expositie in Museum Kranenburgh in Bergen, nam in 2013 deel aan de Kunst10Daagse in Bergen en exposeerde in Pulchri Studio in Den Haag.

Hoe Ger Viegers (Schoorl, 1947) het voor elkaar krijgt weet ik niet maar hij weet uit hard materiaal als dolomiet, Portugees marmer en Ierse hardsteen (ook te zien bij Eva's Appel) prachtige vormen te halen. Hij maakt sculpturen in hout, steen en brons en voerde een aantal opdrachten uit zoals wandreliëfs, beelden en grafmonumenten, exposeerde o.a. in Slot Zeist maar ook in de heilige drie-eenheid: Eva's Appel-De Witte Driehoek in Schoorl en Atelier Harrie Kuijten in kunstzinnig Groet.