Tolkien
Tolkien

Deze week bij Cinebergen

Deze week bij Cinebergen blijven in het oogstrelend kostuumdrama 'Le Semeur' alle vrouwen wanhopig en hunkerend achter nadat het leger van Napoleon III een opstand heeft neergeslagen en alle mannen uit het dorp zijn gedeporteerd. Verandert in 'La Terra dell'Abbastanza' het leven van de twee vrienden Mirko en Manolo totaal als ze per ongeluk iemand aanrijden en zo betrokken raken bij de lokale maffia. Voor een ieder die fan is van de leefwereld van Lord of the Rings, is er 'Tolkien', een fascinerend biografie over de jeugdjaren van deze legendarische auteur. In 'Hotel Mumbai' het beklemmende en waargebeurde verhaal over de verwoestende aanslagen in het Taj Mahal Hotel gezien vanuit het perspectief van de gasten en het moedige personeel.

Le Semeur (do 20 mei 14.30 | zo 23 mei 11.00 | wo 26 mei 20.00)

Als het leger van Napoleon III in 1852 een opstand van de Provençaalse boeren neerslaat, worden alle mannen uit het bergdorpje gedeporteerd. De overgebleven vrouwen nemen het werk van de mannen over en maken hun eigen leefregels. Maar na maanden van totale isolatie en zonder enig uitzicht op de terugkeer van de mannen, beginnen de vrouwen stilaan wanhopig te worden. Ook vrezen ze kinderloos te blijven. Violette en haar vriendinnen zweren een eed dat ze de eerste man die langskomt in het dorp zullen delen. Maar als er dan een mysterieuze, knappe vreemdeling komt opdagen en tussen hem en Violette liefde opbloeit, wordt de afspraak zwaar op de proef gesteld.

La Terra dell'Abbastanza (do 20 mei 20.00 | zo 23 mei 15.30 | di 25 mei 14.30)

De broers Damiano en Fabio D'Innocenzo die eerder meeschreven aan het bijzondere scenario van Dogman, debuteren nu als regisseurs met een tegendraads maffiadrama. Beste vrienden Mirko en Manolo wonen met hun alleenstaande ouders in een armoedige buitenwijk van Rome. Zij moeten hun steentje bijdragen om de huishoudens draaiende te houden. De jongens delen dezelfde dromen over een leven met vrouwen, seks en geld. Aan die betrekkelijke onschuld komt abrupt een eind wanneer ze per ongeluk iemand aanrijden en hierdoor betrokken raken bij de lokale maffia. Al snel leven ze in weelde en raken ze bedwelmd door het snelle geld en verliezen ze het contact met de werkelijkheid.

'Tolkien' is een fascinerende biografie over de jeugd van de legendarische auteur

Tolkien (vr 21 mei 14.30 | za 22 mei 15.00 (High Tea) 16.30 | zo 23 mei 20.00 | di 25 mei 20.00)

Er is geen schrijver waarvan de boeken zo succesvol verfilmd zijn als van de legendarische J.R.R. Tolkien. Een film over hem kon dan ook niet uitblijven. Het in de stijl van de Lord of the Rings vaardig gemaakte Tolkien richt zich op de vormende jaren van de befaamde auteur, waarin hij vriendschap, moed en inspiratie vindt bij een groep medeschrijvers en kunstenaars. Tot de oorlog er tussen komt. Veel schrijvers putten uit hun eigen levenservaring voor hun boeken. Zo ook Tolkien. Het grootste deel van zijn Lord of the Rings boeken schreef hij tijdens WO II, nadat hij als vrijwilliger dienst had genomen in WO I. Levenservaring die hij voor zijn boeken gebruikt zou hebben, zien we terug in de film. Vaak op het letterlijke af. Zo zien we een vuurspuwende draak en horen we Tolkien zijn vriendschap voor het eerst een fellowship noemen. Tolkien is verplichte kost voor een ieder die zich maar al te graag wentelt in het universum van de unieke schrijver. Op zaterdag 22 juni zowel zonder (vanaf 16:30) als met een High Tea (vanaf 15:00) te zien.

Hotel Mumbai (vr 21 mei 20.00 | za 22 mei 20.30 | ma 24 mei 20.00 | wo 26 mei 14.30)

De klant is koning in het vijfsterren hotel Taj Mahal Palace in het Indiase Mumbai. Pakistaanse terroristen houden zich niet aan die ongeschreven wet in het op ware feiten gebaseerde Hotel Mumbai. Terwijl de gasten worden verwend met een copieus diner, vallen vier mannen binnen met de bedoeling om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Gebaseerd op een serie terroristische aanslagen in 2008 laat regisseur Anthony Maras zien hoe het personeel en de gasten van het hotel vier dagen lang vochten voor hun leven. Hij toont die gebeurtenissen vanuit het oogpunt van verschllende personages. Dev Patel speelt een imponerende rol als bediende die zijn gasten probeert te beschermen. Indrukwekkend hoe vanzelfsprekend cineast Maras ieders belevenissen verweeft met nieuwsbeelden uit die tijd.

Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen; www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072-5815914.