Kees Maks (1876-1967), 'Automne (gezelschap in tuin)', 1910-1925.
Kees Maks (1876-1967), 'Automne (gezelschap in tuin)', 1910-1925. (Foto: Margareta Svensson)

Tentoonstelling 'Onder Vrienden'

BERGEN - Deze zomer presenteert Kranenburgh opnieuw een aantrekkelijke bloemlezing uit zijn collectie werken van de Bergense School, waarin grote namen als Leo Gestel, Charley Toorop en Dirk Filarski niet ontbreken. Ook werken uit de omgeving van de Bergense School én een aantal bijzondere nieuwe verwervingen maken deel uit van de tentoonstelling. Te zien vanaf 23 juni tot en met 10 november in Museum Kranenburgh (zondag 23 juni vanaf de opening om 16.00 uur).

Expositie brengt Bergense School in kaart

Onder de verwervingen bevindt zich onder meer een kleurrijk vroeg stilleven van Dirk Filarski en een groot, zonnig tafereel van Kees Maks. De talloze vriendschappen, relaties en familiebanden die in kunstenaarsdorp Bergen werden aangegaan, vormen een boeiende geschiedenis die veel kunstwerken en hun makers onderling met elkaar verbindt. Dat geldt ook voor favoriete plekken in Bergen die ze graag bezochten en vereeuwigden, zoals de Oude Hof. Dit boeiende netwerk van verbindingen, dwarsverbanden en gezamenlijkheden vormt de rode draad in de presentatie Onder Vrienden – De Bergense School en omgeving.

Kees Maks

Een zonovergoten tuintafereel: drie vrouwen en een man rond een tafeltje, modieus, mondain, relaxed, rokend. Vrienden onder elkaar. Deze genoeglijke scene is geschilderd door Kees Maks (1876-1967). Maks, een halve generatie ouder dan de kunstenaars van de Bergense School, was vooral werkzaam in Amsterdam.

Museum Kranenburgh heeft dit bijzondere schilderij onlangs in langdurig bruikleen ontvangen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Anders dan de titel (Automne) doet vermoeden, een zonnig, zomers werk.

Vernieuwers

Een aantal vernieuwers vertrok uit Amsterdam naar Bergen, gelokt door het magische zeelicht, het poëtische kustlandschap en elkaar. Onder hen schilders als Arnout Colnot, Dirk Filarski, Leo Gestel en Matthieu Wiegman. Was in Amsterdam het atelier van Leo Gestel, de beroemde 'Jan Steenzolder', een trefpunt voor kunstenaars, in Bergen werd het huis en later de Kunstzaal van verzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947) een belangrijke hotspot.

'Licht schilderen'

De kunstenaars deelden een visie op kunst en maakten na 1915 eenzelfde ontwikkeling door, geïnspireerd door het werk en gedachtengoed van de Franse schilder Henri Le Fauconnier: van het neo-impressionistische 'licht-schilderen' naar een vorm van expressionisme; van zonnige, schetsachtige werken naar schilderijen met grote vormen, pasteuze verflagen en sterke kleurcontrasten.