Het Rode Kruis is op zoek naar Evenemententhulpverleners.
Het Rode Kruis is op zoek naar Evenemententhulpverleners. (Foto: Richard Jetten)

Rode Kruis zoekt enthousiaste hulpverleners voor evenementen

ALKMAAR – Zomaar een paar getallen: jaarlijks helpen bijna 9.000 vrijwilligers van het Rode Kruis op evenementen, worden tijdens de Vierdaagse van Nijmegen maart liefst 18.560 blaren doorgeprikt en staan op jaarbasis de duizenden vrijwilligers klaar op bijna 10.000 evenementen die in Nederland georganiseerd worden. ''Dit aantal wordt alleen maar groter,'' zegt Koert van Riemsdijk, coördinator Noodhulp en Evenementenhulp, district Noord-Holland Noord. ''Daarom zijn we op zoek naar evenementenhulpverleners en coördinatoren die ons op korte termijn willen ondersteunen."

De vraag naar vrijwilligers in Noord-Holland Noord - met acht evenementen per week - is enorm. Vrijwilliger worden bij de grootste hulpverleningsorganisatie van Nederland is volgens Koert een uitdaging. ''We zoeken mensen vanaf achttien jaar die graag willen leren hoe je omgaat met onverwachte situaties. Alle nieuwkomers krijgen eerst een opleiding Opleiding EHBO Uitgebreid en een opleiding evenementenhulpverlening.''

Open dag 1-1-2

Zondag 23 juni is een uitstekend moment om eens van dichtbij te bekijken wat het Rode Kruis en 21 andere hulpverleningsorganisaties allemaal doen. In sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar staat de open dag 1-1-2 op het programma. De organisatie verwacht tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers. ''Er worden veel demonstraties gegeven en wij hopen natuurlijk veel nieuwe vrijwilligers te kunnen begroeten'', vervolgt Koert vanuit het nieuwe pand aan de Hertog Aalbrechtweg 10 in Alkmaar, waar ook de logistieke voorbereiding van grote en kleinere evenementen plaatsvindt.

EK Wielrennen

Binnenkort is Alkmaar gastheer van het EK Wielrennen. "Voor dit evenement zijn zestig vrijwillige hulpverleners nodig. We willen voorkomen dat vrijwilligers te veel uren draaien, vandaar dat wij versterking zoeken. De vrijwilliger bepaalt zelf zijn beschikbaarheid en wanneer hij ingezet wordt. Nieuwkomers krijgen trainingen aangeboden om zichzelf te blijven ontwikkelen. Eventuele onkosten worden volledig vergoed.'' Meer weten? Kijk op www.rodekruis.nl, mail naar helpdesknhn@rodekruis.nl.