De jarige Jan Duin wordt, te midden van zijn familie, gefeliciteerd door burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen.
De jarige Jan Duin wordt, te midden van zijn familie, gefeliciteerd door burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen. (Foto: VINCENT DE VRIES)

Jan Duin viert 101e verjaardag

BERGEN - De heer Jan Duijn bereikte woensdag 28 augustus de prachtige leeftijd van 101 jaar. Omringd door zijn familie en burgemeester Hetty Hafkamp, vierde de jarige een gezellig feestje in Woonzorgcentrum De Marke, waar hij liefdevol wordt verzorgd.

'Liever achter de rollator dan in een rolstoel'

Duijn werd geboren in Hoorn op 28 augustus 1918. Hij was een fanatiek korfballer bij ADOS in Hoorn, waar hij zijn toekomstige echtgenote, Alie Bakker ontmoette. In de Tweede Wereldoorlog trouwden ze. De oorlog heeft Jan mede gevormd. Hij was gemobiliseerd toen de Duitsers binnenvielen en werd naar de Grebbeberg en Rotterdam gestuurd door een in zijn ogen disfunctionerende legerleiding. Hij werkte in de oorlog bij de NS en was vanaf de spoorwegstaking ondergedoken bij zijn schoonfamilie. Na de oorlog hoefde hij niet naar Indië, vanwege de geboorte van zijn eerste dochter. Jan en Alie kregen drie kinderen, allen geboren in Krommenie, waar ze toen woonden. De eerstgeborene overleed op jonge leeftijd. Alie overleed in 2013, na zeventig jaar huwelijk.

Automonteur

Jan ging aan de slag als automonteur. Hij verhuisde naar Alkmaar, waar hij chef monteur werd bij Garage Pouwels aan de Kennemerstraatweg. Hij woonde naast/boven de garage, in een oud herenhuis genaamd Dekema State. Bij Pouwels draaide het om DKW, nu Audi, en Peugeot. De oorlog zat nog diep: in het begin hij weigerde wel eens Duitse klanten met een DKW te helpen. Toen Peugeot Nederland besloot een eigen garage op te zetten, werd hij daar algemeen directeur. Eerst van Nefkens Alkmaar, daarna ook van Nefkens Heerhugowaard. Voor Jan een hoogtepunt in zijn leven. Eerst woonde hij boven de garage in het Hoefplan, maar in 1971 verhuisde hij naar het Hartenweidje in Bergen. Daar heeft hij met veel plezier gewoond. Het was dan ook moeilijk voor hem om vier jaar geleden, zonder zijn zo geliefde vrouw, naar De Marke te verhuizen. De aanleiding was een val, met een polsbreuk als gevolg. Hij mist zijn huis nog steeds.

Caravan

Duijn is een actief mens. Tot op hoge leeftijd ging hij met zijn vrouw met de caravan op stap. Hij vond het niet verlengen van zijn rijbewijs en de verkoop van zijn auto, onder lichte druk van zijn kinderen, verschrikkelijk. Bridgen is een grote hobby, ook nu nog. Als vader, schoonvader, grootvader en overgrootvader is hij een liefdevol en oprecht geïnteresseerd mens die altijd vraagt hoe het gaat en bezorgd is als het wat minder gaat. Hij vertelt graag verhalen en anekdoten. Dat hij 100 werd vond hij een hoogtepunt. Hij werkt hard aan zijn gezondheid, zijn mobiliteit neemt af. Maar hij traint elke dag fanatiek om te kunnen blijven lopen. Liever achter de rollator dan in een rolstoel! Dat hij nu 101 wordt vindt hij minder bijzonder en hoeft van hem ook niet in de krant. Het enige nieuwsfeit, een jaartje ouder, is daarvoor te mager vindt hij.