Ze werkt door tot aan het kerstreces, maar een officieel afscheid is er met een lezing op 12 december in de aula.
Ze werkt door tot aan het kerstreces, maar een officieel afscheid is er met een lezing op 12 december in de aula. (Foto: Bertil van Beek)

Elly Kamminga neemt afscheid van de Berger Scholengemeenschap

BERGEN - In het voorjaar ging het in haar om: welk moment kies je om met iets heel leuks te stoppen en nog een keer op een andere manier invulling te geven aan je werkzame bestaan?

DOOR ED BAUSCH

'Als rector sta je altijd aan'

Tien jaar geleden kwam Elly Kamminga (1958) als een ervaren schoolleider naar Bergen. Een school met op zich een goede naam, maar met toen een negatief eigen vermogen. "Maar zeker was de BSG (één van de negen scholen die vallen onder SOVON, de Stichting voor Openbaar Onderwijs in Noord-Holland-Noord) ook toen al een echte en hechte schoolgemeenschap. Dat was voor mij mede een reden om vanuit Landsmeer dagelijks naar Bergen te gaan. En de stappen naar verandering hebben we hier echt met z'n allen gedaan."

Het mooie en en het moeilijke moet je samen doen

Men zou kunnen zeggen dat Kamminga op haar hoogtepunt stopt. "Misschien is dat wel zo. De honderdjarige-BSG staat in heel veel opzichten goed in de tijd en in de samenleving. Maar zeker ook wil ik wat meer bij mijn man kunnen zijn". Een rector of schoolleider is er voor alle momenten, de minder makkelijke of moeilijke en de mooie. "Je staat wel altijd aan hè", zegt ze evengoed met een glimlach. Ze was net een week een dienst toen het bericht kwam dat een groep leerlingen overvallen was in Peru, waar ze werkten aan een goed doel. "Dan moet je wel de rug rechten, net als bij een onvoorzien overlijden van een docent, of het ongeluk destijds op de Harger Zeedijk, of het overlijden van een leerling op het voetbalveld. Dan moet je echt met elkaar de juiste schoolgemeenschap zijn. Met 900 leerlingen zijn wij een van de kleinere scholen van onze stichting. Dus die dingen komen echt bij iedereen aan."

Lees verder op pagina 5

Afbeelding