Elly Kamminga.
Elly Kamminga. (Foto: Bertil van Beek)

Elly Kamminga neemt afscheid van BSG

Vervolg van de voorpagina

In 2015 verscheen het boek 'Herstel van de pedagogische dimensie', van Dolf van den Berg. Die spraakmakende publicatie is ze met haar team gezamenlijk gaan lezen.

Hoger niveau

"De kernvraag was: waartoe dient het onderwijs, ons onderwijs. Een pittige vraag in het tijdperk van bestuurlijke drukte en stapeling van beleid. We zijn er op uitgekomen dat het de missie van de BSG is om te proberen kinderen boven zichzelf te laten uitstijgen en te leren keuzes maken. Inmiddels is het zo dat 42 procent van onze leerlingen op een hoger niveau afstudeert dan het advies waarmee ze van de basisschool afkwamen. Daar zijn we best trots op. Onderwijs in kunstvakken speelt van oudsher bij ons een belangrijke rol, in ieder profiel krijgen de leerlingen te maken met kunstvakken en ze kunnen er ook examen in doen. We zien dat veel leerlingen met een exact profiel ook heel serieus met de meerwaarde van de kunstinbreng bezig zijn."

Smartphones

Als grootste veranderingen noemt ze de intrede van de smartphone en het overal gesignaleerde beeld dat leerlingen nog nauwelijks lezen en daar thuis ook steeds minder van mee lijken te krijgen. Hoe dan ook komt bij de BSG de smartphone in het klaslokaal niet verder dan het kluisje bij de entree. Ze zal de dagelijks reuring missen: "Die komt zo enorm in je systeem te zitten."

Afscheid

En zeker ook het dorp Bergen met die unieke boekenwinkel. Ze werkt door tot aan het kerstreces, maar een officieel afscheid is er met een lezing over 'Generatie Z' op 12 december in de aula. Zo afscheid nemen tekent haar doelgerichte, onbaatzuchtige houding.

Nieuwe functie

Begin januari gaat Elly in Alkmaar vormgeven aan een nieuwe functie bij SOVON: als coach de schoolleiders en jonge rectoren begeleiden in kwaliteitsbewaking.

Dan is Bergen toch nog altijd dichtbij om even een rondje te maken in een dorp dat haar dierbaar is geworden.

Elly Kamminga.