Vuurtoren Pointe Saint-Martin.
Vuurtoren Pointe Saint-Martin. (Foto: Gye Hentze en tekst: Frits van Eck).

Franse Vuurtoren van de week

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de vuurtoren Pointe Saint-Martin.

Biarritz is een Franse gemeente aan de Golf van Biskaje. De oorspronkelijke naam van de stad is Béariz. In haar stadsschild zien we de boot van een walvisvaarder, die tot op heden het symbool van de stad is. Het was een bloeiende vissershaven, vooral bekend door de walvisvangst. Deze industrie stortte in na het verdwijnen van de walvissen uit de Golf van Biskaje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Biarritz het einde van de Atlantikwall. Nu is het een trendy badplaats. De vuurtoren Pointe Saint-Martin bevindt zich in Biarritz en werd operationeel in 1834. Het is een rond gemetselde toren van 47 meter hoog, oplopend vanuit het midden van een achthoekig huis van de vuurtorenwachter. Hij heeft een lichthoogte van 73 meter. Het licht geeft iedere 10 seconden twee witte flitsen. De toren en het huis van de vuurtorenwachter zijn wit geschilderd, de lantaarn en de galerij zwart.

Lenzen

Dit is één van de vuurtorens ontworpen door Augustin-Jean Fresnel zelf. Fresnel is bekend geworden door de gelijknamige lenzen. Je hebt bij de vuurtoren een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan aan de ene kant en de Pyreneeën aan de andere. Je vindt de vuurtoren aan het einde van de Avenue de l'Impératrice aan de noordkant van Biarritz bij het populaire strand "Plage Miramar". In juli en augustus is de vuurtoren dagelijks geopend, behalve op maandag. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Coördinaten: 43° 29' 38'' N - 1° 33' 14'' O